Održan drugi turnus duhovno – pedagoškog seminara za vjeroučitelje Vrhbosanske nadbiskupije

U razdoblju od 04. do 06. studenog, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, održan je drugi turnus duhovno – pedagoškog seminara za vjeroučitelje koji djeluju u školama na području Vrhbosanske nadbiskupije, u okviru projekta Revitalizacija župnih zajednica. Tema seminara, realiziranog u suradnji s Katehetskim uredom Vrhbosanske nadbiskupije, bila je Izazovi i nedoumice u radu vjeroučitelja: kako očuvati istinske vrijednosti u „dobu obilja“?. Susret je započeo razgovorom vjeručitelja s vlč. Tomom Mlakićem, predstojnikom Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije i vlč. Markom Vidovićem, predstojnikom Katehetskog ureda Banjalučke biskupije, kada su identificirane poteškoće, izazovi, ali i plodovi rada kada je u pitanju nastava vjeronauka u školama.

Drugi dan je bio posvećen pedagoškim temama, a program obuke je vodila dr. sc. Snježana Šušnjara, redovna profesorica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Tema prvog radnog dijela bila je Komunikacija i interakcija u odgojno – obrazovnom radu, dok se u drugom dijelu govorilo o identitetu vjeroučitelja, različitostima i kulturi otkazivanja. U nastavku su vjeroučitelji imali priliku u manjim skupinama navesti po jedan primjer iz školske prakse koji im je predstavljao poteškoću, te poslušati savjete kolega u rješavanju istih, što je doprinijelo međusobnom upoznavanju vjeroučitelja te prepoznavanju važnosti uzajamne podrške u poslanju.

Dan je okrunjen slavljem sv. mise koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, u koncelebraciji ranatelja NCM-a vlč. Šime Maršića i pastoralnog suradnika u NCM-u vlč. Ljube Zadrića. U prigodnoj propovijedi, nadbiskup je potaknuo vjeroučitelje da u svom poslanju ne budu samo prenositelji znanja, nego i istinski svjedoci vjere među učenicima.

Zadnjeg dana susreta predavanje na temu Evo me, mene pošalji (usp. Iz 6,8), održala je s. Dominika Anić, koja je po primjeru poziva i poslanja proroka Izaije osvijestila vrijednosti poslanja vjeroučitelja u današnjem svijetu. Istaknula je potrebu za spoznajom i znanjem, stavljajući naglasak na Objavu, pri čemu je progovorila o ulozi vjeroučitelja u obrazovanju i odgoju, nazivajući ih „vjeroobjaviteljima“ i „umjetnicima duha“. Ovi termini proizlaze iz kršćanske Objave te iz osobnih uvjerenja, na temelju čega su vjeroučitelji pozvani na autentičnost i vjerovanje u vlastito poslanje. Po primjeru proroka Izaije, pozvani su odgajati i prenositi Objavu učenicima, ne polažući svu brigu samo na prijenos znanja. Naglašavajući njihovu ulogu prenošenja vjere i objave mladima, s. Anić je istaknula kako mladi nemaju druge, doli njih, vjeroučitelje koji su pozvani svjedočiti svoje poslanje.

Radni dio susret završen je evaluacijom dvodnevnog programa pri čemu su sudionici imali priliku osvrta i ocjene cjelokupnog ponuđenog sadržaja, a nakon toga je uslijedila sveta misa koju je slavio mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije.  Razmišljajući na temelju misnih čitanja, mons. Ćosić je podsjetio vjeroučitelje na njihovu ulogu kako u školi, tako i u župnim zajednicama gdje su pozvani svjedočiti svoje poslanje te ponuditi odgovore temeljene na osobnoj vjeri i stečenom znanju i iskustvu.

Nakon zajedničkog ručka, vjeroučitelji su duhovno i stručno ohrabreni pošli nazad u mjesta njihovog djelovanja.