Život, dakle, biraj!

Piše: vlč. Ivan Matijević

     Ovih dana, u medijima u našoj domovini, osvanuli su brojni članci o mladiću od dvadeset i dvije godine, iz mjesta Laktaša, koji je tragično okončao svoj život. Njegovo oduzimanje vlastitoga života, ostaje veliko upozorenje cijelom našem društvu. Podjećanja radi, mladić si je oduzeo život nakon što je na društvenim mrežama osvanula snimka na kojoj ga ponižavaju dok traži posao. Svi društveni mediji objavili su snimku na kojoj se prikazuje mladić koji nijemo stoji i čudi se pitanjima koji mu postavlja njegov „poslodavac“. Ne samo da je doživio prvo poniženje prilikom traženja posla, nego mu je poseban teret predstavljala i video snimka koja je ubrzo osvanula na društvenim mrežama.

     Iako se činilo da sve ide u najboljem redu, da život tek započinje u pravoj punini, dogodio se veliki šok. Zaustavljanje svih dotadašnjih strepnji, nadanja i mladenačkih iščekivanja. Jer, mladenaštvo upravo i jest to: uzlijetanje u visine koje daju veliko obzorje i širok pogled za svaku osobu. No, sada ostaje samo velika tišina. Tišina koja progovara jasnije od bilo kojega zvuka.

Dolazak novih trendova

     Nalazimo se u vremenu gdje je sve više samoubojstava, posebno mladih ljudi. Prema statističkim pokazateljima Federalnog zavoda za statistiku koje preuzima Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u BiH u 2020. godini bilo je 411 samoubojstava. Taj se broj u sličnim statistikama i brojkama nažalost zadržao do danas. Brojni su uzročnici ovakvoga stanja: društvo se nalazi pred novim izazovima, krizama i poteškoćama zbog kojih se sve više ljudi, posebno mladih, odlučuje na samoubojstvo. Neki od uzročnika ovakvoga stanja zasigurno su i novi trendovi koje sa sobom nosi doba tehnicizma, interneta i uznapredovale tehnologije.

     Mladi žive u paralelnom svijetu koji ih nažalost vodi u iracionalnost iz koje mnogi ne vide izlaz. S jedne strane, vidimo idealan, avanturistički, hedonistički svijet koji sve nudi. S druge strane, osoba živi u surovoj relanosti u kojoj uviđa da je ograničena u brojnim materijalnim sredstvima. Razapeta između dviju krajnosti, mlada osoba doživljava brojne psihičke lomove koji se odražavaju na svim sferama života. Ovim trendovima posebno su pogođene osobe koje se nalaze u teškim materijalnim, psihičkim i duhovnim potrebama.

     Razne primjere vršnjačkoga nasilja možemo vidjeti i na društvenoj mreži Tik Tok, gdje se ne promoviraju samo novi stilovi života, već je i mjesto mobinga i ismijavanja ranjivih osoba našega društva. Često mlade osobe i djeca misle da su klipovi, koje će objaviti na društvenoj mreži, bezazleni, sve dok ne dožive surovost svijeta interneta. Svijeta koji oduzima privatnost, osobnost i prirodnu zaštićenost obitelji.

Optimističan pogled prema životu

     Promatrajući sve te događaje, često ostajemo u čudu i nevjerici, posebno kada sve to ima tragičan završetak. Važno je shvatiti da nisu sve osobe, pogotovo djeca i mladi, spremne prihvatiti sadržaj koji je serviran na društvenim mrežama i medijima. Stoga je važno izgrađivati čvrst stav u ranim godinama života kako bi se mladi mogli nositi s ovim izazovima. Niti je sav sadržaj na internetu, niti su svi ljudi prema nama dobronamjerani. Zato trebamo raditi na sebi i ulagati u svoj duhovni život, kako bismo bili „stabilni“ i „otporni“ na sav utjecaj koji se servira, ne samo na društvenim mrežama, nego općenito u društvu. Ne postoje izazovi koji se ne mogu nadvladiti.

     Zato mladi trebaju biti otvoreni i tražiti pomoć roditelja, profesora i duhovnika u svemu onom što ih muči. Oduzimanje života nikada nije rješenje. Važno je znati da je cijeli ovaj svijet stvoren za svakog čovjeka i da je život nešto što svi zaslužuju. Stoga trebamo optimistično reći: Krist je pobijedio svijet, birajmo život. A život upravo biramo tamo gdje smo sigurni: u obitelji, među prijateljima, u Crkvi i školi. Čvrsto hodimo ovom zemljom, sanjajmo svoje snove te pametno birajmo što i kako stavljamo na društvene mreže.