Ušivak: Obljetnica Društvenog kutka i otvaranje Kuhinje u zajednici

Društveni kutak u Privremeno prihvatnom centru Ušivak zajednički je projekt Caritasa Bosne i Hercegovine i partnera: Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., Muzeja ratnog djetinjstva i talijanske organizacija IPSIA. Primarna aktivnost unutar prostora Društvenog kutka je posluživanje toplog čaja s ciljem povezivanja s korisnicima kampa, a namijenjen je za potrebe starijih maloljetnika, obitelji i za djecu korisnike kampa. Ove godine Društveni Kutak je proslavio drugu godinu uspješnog rada sa osobama u pokretu.

Jedna od novih aktivnosti koje u Privremeno prihvatnom centru Ušivak provodi Caritas BiH s partnerima, sada je i Kuhinja u zajednici. Kuhinja je zajednički projekat Caritasa BiH, Veleposlanstva Malteških vitezova u BiH, Caritasa Italije i IOM-a (Međunarodna organizacija za migracije). Nastao je kao potreba za korisnike, ali i razne kulinarske aktivnosti. Ime „Kuhinja u zajednici“ nastalo je iz težnje da to bude mjesto koje će koristiti osobe u pokretu zajedno s lokalnim stanovništvom.

Simbolično otvorenje upriličio je ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević, iskazavši radost za prisutnost Caritasa kroz praonicu rublja, Društveni kutak i sada Kuhinja u zajednici, kao čin Crkve u pomaganju ne samo zajednici nego i osobama u pokretu. Svoju zahvalnost iskazao je i prijateljima Veleposlanstvu Malteških vitezovima u BiH, koji su pomogli izgradnju kuhinje i nastavljaju pomagati rad sa osobama u pokretu na različite načine, kao i partnerima Caritas Italije u doniranju enterijera i IOM u nabavci električnih peći. Mons. Knežević naglasio je značaj pružanja pomoći potrebitima neovisno kojem narodu ili vjerskoj zajednici pripadaju, nakon čega je zvanično otvorio Kuhinju u zajednici presijecanjem vrpce.

Obljetnica Društvenog Kutka obilježena je govorom gdin. Daniela Pforsa, migranta koji je u Privremenom prihvatnom centru Ušivak postao jedan od pomoćnika. Daniel je tom prilikom izrazio svoju zahvalnost svim uposlenicima u Centru koji svakodnevno pomažu osobama u pokretu da se osjećaju ugodnije i da im ništa ne nedostaje. Istaknuo je osobit značaj mogućnosti za učenje, osobni rast i razvoj, koji su prevažni svim korisnicima Centra Ušivak.

Prijem je završen emotivnom predstavom volontera Nadbiskupijskog Centra za mlade „Ivan Pavao II“ i skromnom zakuskom za goste i osobe u pokretu. U Društvenom kutku za to vrijeme prikazan je kratki video koji je prikazao dio aktivnosti u Kutku, ali i Bosni i Hercegovini, a koje provodi Caritas u BiH s partnerima.

Preuzeto sa (caritas.ba)