Animator – tko, što, kako?

U Sarajevu održana prva temeljna formacija animatora „Mladi za mlade“

Piše: Leonarda Anđelić

U razdoblju od 11. do 13. studenog, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., održana je prva ovogodišnja formacija animatora, u okviru programa Mladi za mlade. Dinamičan vikend susret započeo je međusobnim upoznavanjem oko 40 sudionika iz različitih dijelova Vrhbosanske nadbiskupije i Mostarsko – duvanjske biskupije: Čajdraš, Gromiljak, Globarica, Sarajevo, Prozor, Novi Travnik, Kupres, Zenica, Uzdol, Novi Šeher i Mostar.

Cilj programa je i ove godine potaknuti mlade da teže cjelovitom razvoju te da razlikuju prave od iskrivljenih vrijednosti te dati im priliku za stjecanje različitih vještina, tehnika i modela, koje će primijeniti pri radu s drugim mladima u svojoj župnoj zajednici, ali i kasnije u svom zvanju i zanimanju.

Na samom početku susreta, mlade je u ime Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. pozdravila Iva Petrušić, voditeljica programa Mladi za mlade, a zatim je uslijedila radionica Animator – tko, što, kako?, prilikom koje su sudionici dobili uvid u samo djelovanje i vrijednosti kršćanskog animatora. Potom su mladi podijeljeni u manje skupine, pod vodstvom animatora instruktora Leonarde Anđelić, Jelene Tomić, Ivana Popovića, Ivane Vukoja, Lorene Grbavac, Danijela Dodiga i Marije Lovrinović, kada su imali priliku otkrivati vlastite motive i vrijednosti za sudjelovanje u programu.

Aktivnosti su bile usmjerene na razvijanje svijesti o vlastitome identitetu, vrijednostima koje bi animator trebao njegovati i razvijati, te kršćanskome identitetu koji čini glavnu dimenziju karaktera jednog animatora. Animator kao takav bi trebao biti oduševljen Kristom i gledati Ga kao svoj prvi i najveći uzor, te svojim životom svjedočiti gorljivost svoje vjere. Svoju duhovnu okrjepu sudionici su primili na svetoj misi koju je predvodio pastoralni suradnik u Centru za mlade vlč. Ljubo Zadrić, usporedivši u propovijedi ruke sa otvorenošću animatora svojoj zajednici.

Osim toga, u timskom radu stečene vještine sudionici su okušali na veseloj večeri kroz različite aktivnosti suradnje, fair playa i zajedništva. Poseban dojam ostavila je igra Poštar ljubavi gdje se duh zajedništva osjetio kroz radost, sport, brzinu i povjerenje. Vikend susret je završen u nedjelju evaluacijom i zajedničkom svetom misom na kojoj su mladi primili riječ ohrabrenja i poticaja da i oni budu pokretači aktivnosti u svojoj okolini i župnim zajednicama. Svetu misu je predvodio pastoralni suradnik u Centru za mlade vlč. Ivan Matijević, koji je u duhu nedjeljnog evanđelja pozvao mlade na nasljedovanje Isusove poruke u današnjem svijetu te istaknuo prolaznost ovoga našega zemaljskoga života i potrebu rasta u vjeri, kako bi nas ona dovela do vječnoga Kraljevstva Nebeskoga. Također je ohrabrio nove animatore na početku njihove formacije da budu putokaz drugim mladima u svojim župnim zajednicama na putu nasljedovanja Krista.

Ovom formacijom mladi su obogatili svoj duhovni život i pronašli poticaj za rast vlastitoga karaktera i identiteta, te ulili nadu da će oni biti naša budućnost, sol zemlje i svjetlo ovoga svijeta.