Vision is decision: Realiziran prvi vikend susret

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. je u 2019. godini započeo s realizacijom projekta Mladi i Demokracija – Vision is decision, kroz koji se mladima želi posvijestiti da su oni ključni čimbenici u kreiranju zdravijeg političkog ozračja, stvaranju novih radnih mjesta, kao i određivanju pravca za razvoj društva u cjelini, a sve to korištenjem vlastitih znanja, vještina, sposobnosti i talenata.

U akademskoj 2022/23 godini, nastavljena je realizacija projekta te je i održan prvi vikend susret za srednjoškolce u razdoblju od 18. do 20. studenog u prostorijama NCM Ivan Pavao II. Sudionici programa su bili učenici iz sljedećih škola Katolički  školski centar sv. Josip Sarajevo, Katolički školski centar sv. Petar Barbarić Travnik, Katolički školski centar sv. Pavao Zenica, Mješovita srednja škola Stjepan Radić Usora i Osnovna škola Nova Bila, zajedno s profesorima.

Susret je započeo s predstavljanjem projekta Mladi i demokracija, kao i programom rada i voditelja edukacije. Potom su mladi podjeljeni u skupine razgovarali o temama koje se tiču identiteta, volontiranja, budućnosti te su se na taj način bolje upoznali.

Subotnje jutro je započelo s misom, a nakon doručka je uslijedila grupna vježba pod nazivom Moj doprinos društvu. Sudionici su dobili zadatak da na kreativan način predstave svoju idealnu zajednicu, porodicu, državu i svijet. Program je nastavljen s radionicima na temu demokracije i ljudskih prava.

U poslijepodnevnim satima, mladi su prezentirali svoje idealne zajednice, a nakon toga su imali zadatak kroz igru ulogu pokazati timski rad i kreativnost. Nakon čega su uslijedile rekreativne i sportske aktivnosti.

U večernjima satima, mladi su učili o demokraciji kroz zadatke asocijacija i pantomime, a program je završen većernjom molitvom koju su predvodili animatori i edukatori.

Nedjeljni program je započeo svetom misom koju je predvodio vlč. Šimo Maršić, a tijekom propovjedi sudionicam je govorio o poruci Pape Franje za 37. Svjetski dan mladih, objavljenu danas na Svetkovinu Krista Kralja. Vlč. Šimo se osvrnuo na poruku o usrećivanju drugih radi vlastite srće, te je potaknuo mlade da iskoriste svoje dane u poletu, čineći dobro.

U finalnom dijelu programa, uslijedila je radionica na kojoj su sudionici imali zadatak da osmisle kampanje u okviru projekta, koje će realizirati u svojim školama.

Nakon predstavljanja kampanja, uslijedila je zajednička evaluacija programa, čime je i zavšen prvi vikend susret.

U okviru projekta Mladi i demokracija, u narednom razdoblju sudionike očekuju još dvije vikend edukacije te Zimska demokratska akademija.