Započele temeljne formacije animatora i za mlade u Posavini

U razdoblju od 18. do 20. studenog, u prostorijama Regionalnog ureda Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Kornici (župa Čardak), održana je prva formacija animatora, u okviru programa Mladi za mlade. Vikend susret započeo je međusobnim upoznavanjem sudionika iz posavskih župa: Grebnica, Orašja, Domaljevca, Odžaka, Posavske Mahale, Svilaja, Novog Sela i Vojskove.

Uvodnu riječ imala je voditeljica programa Mladi za mlade Ana Kulier, a zatim su sudionici podijeljeni u manje skupine, koje su vodili animatori instruktori: Ivan Popović, Matej Dužnović, Ružica Mihalj i Karla Martinović. Prva večer susreta završena je igrom i smijehom te, za kraj cijeloga dana, zahvalnom molitvom.

Aktivnosti sljedećeg dana su usmjeravale sudionike na promišljanje o ulogama animatora, odnosno, tko je to on u životu obitelji, Crkve i društva, s obzirom da se na mlade danas gleda kao na važne članove crkvene zajednice i od njih se zahtjeva posebna odgovornost. Kroz radionice, mladi su razvijali svijest o vlastitom identitetu, vrijednostima koje bi animator trebao njegovati te kršćanskome identitetu koji čini karaktera jednog animatora. Na Veseloj večeri sudionici su uspjeli pokazati svoj natjecateljski duh, i najvažnije, spremnost na suradnju i zajedništvo. Program je obogaćen zajedničkim jutarnjim i večernjim molitvama, koje su na poseban način naglasile primanje poslanja animatora, da budu sol  i svjetlo Kristovo među onima s kojima žive i kojima će biti poslani.

Vikend je završen zajedničkom evaluacijom te svetom misom koju je predvodio vlč. Ivan Dragičević, pastoralni suradnik NCM-a, na kojoj su mladi primili riječi ohrabrenja i poticaj da budu pokretači aktivnosti u svojoj okolini i župnim zajednicama.

Kroz četiri formacije želi se pružiti prilika mladima da sazrijevaju u vjeri, zajedništvu i služenju. Želja je i motivirati mlade da otkriju svoje talente kako bi kreirali ljepši i kvalitetniji vlastiti život, a zatim i živote ljudi koji ih okružuju.

Ana Kulier