Projekt Fair Play: Teambuilding vršnjačkih edukatora

U razdoblju od 2. do 4. prosinca 2022. godine u Trebinju održan je teambuilding vršnjačkih edukatora koji će biti angažovani kroz projekt Fair play –od vršnjačkog poštovanja do pomirenja, koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. a koji financira Američka ambasada u Sarajevu kroz interetničke grantove. 

Program teambuildinga imao je za cilj jačanje timskog duha vršnjačkih edukatora koji zajedno rade na realizaciji projektnih aktivnosti za mlade, kao i osmišljavanje te kreiranje novih aktivnosti i radionica za škole s kojim surađujemo.

Na samom početku, vršnjački edukatori su se zajedno osvrnuli na proteklu godinu iza njih, realizirane aktivnosti te podjelili svoja vlastita iskustva u radu s mladima kroz projekt Koračajmo zajedno.

Subotnje jutro vršnjački edukatori imali su priliku obići kulturne i vjerske znamenitosti grada Trebinja. Posjetili su Muzej Hercegovine, Sabornu crkvu Preobraženja Gospodnjeg, Hercegovačku Gračanicu te Osman-pašinu džamiju u Trebinju. Saznali smo da je Osman-pašina džamija u Trebinju jednu od dvije najstarije džamije koje se nalaze na obali rijeke Trebišnjice u Starim gradu. Sagrađena je po naredbi Osman-paše Resulbegovića 1726. godine. U ime Medžlisa islamske zajednice Trebinje dočekao nas je džematlija Faruk koji nam je ispričao i pokazao džamiju. Ova džamija se smatra najljepšom i najrasprostranjenijom u Hercegovini. Trenutno funkciju glavnog imama obnaša hafiz Sadik ef. Fazlagić koji je nažalost toga dana bio spriječen da nas ugosti.

Zadnji dan putovanja edukatori su posjetili i grad Dubrovnik u kojem su u Srpskoj pavoslavnoj crkvi sv. Blagovijesti, sudjelovali na liturgiji. Po završetku dobrodošlicu im je uputio protojerej Vladan Perišić, koji je mladima govorio o povijesti nastanka crkve, a potom je razgovor i druženje nastavljeno u parohijskom domu gdje su edukatori predstavili rad Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih i projekt Koračajmo zajedno.

Po završetku druženja u parohijskog domu, edukatori su se zaputili u Franjevački samostan i crkvu Male braće. Prvo je uslijedilo misno slavnje te nakon njega edukatori su imali mogućnost susresti se sa fra Josipom Soptom, gvardijanom Male braće. Fra Josip je edukatorima pokazao crkvu i samostan te ih upoznao s mnogim zanimljivim činjenicama vezane za nju samu ali i za Dubrovnik. Samo jedna od zanimljivosti je ta da je prvotni samostan Male braće u Dubrovniku bio utemeljen još davne 1228. godine.

Također, veliko hvala i don Ivici Pervanu i gospođi Ivani Marić koji su imali strpljenja te izdvojili svoje vrijeme da edukatorima pokažu grad Dubrovnik sa svim popratnim povjesnim informacijma.

Nadamo se da će vršnjački edukatori, osnaženi ovim susretom, nastaviti aktivno sudjelovati u realizaciji aktivnosti, koji već devet godina malim koracima doprinosi upoznavanju mladih različitih vjerskih pozadina, nadilaženju predrasuda i stvaranju ljepše sadašnjosti za mlade u Bosni i Hercegovini.

Žaklina Brnadić