Međunarodni dan volontera

Povodom Međunarodnog dana volontera koji se svake godine obilježava 5. rujna u cijelom svijetu, prisjećamo se velike volonterske akcije 72h bez kompromisa, koju smo ove godine po sedmi put  organizirali u razdoblju od 29. rujna do 2. listopada, 2022. godine. Akcija je ove godine okupila 750 volontera koji su tijekom tri dana uspješno realizirali 80 mini volonterskih akcija širom Bosne i Hercegovine.

Mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup je tom prilikom naglasio da je volonterstvo oduvijek bilo prisutno u Crkvi te kako predstavlja najstariji način crkvenog djelovanja. “Dragovoljno nesebično pomaganje ljudima u potrebi ne samo da je prisutno od samih početaka Crkve nego ta vrsta djelovanja zaista pripada sastavnom dijelu pastoralnog nastojanja i uopće djelovanja Katoličke Crkve.“ – kazao je on te čestitao tada svim volonterima koji su odlučili uključiti se u akciji i pomoći ljudima u potrebi.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. kroz svoje aktivnosti tijekom cijele godine promovira i ogranizira volonterski rad među mladima. Volontiranje je jedna od najvažnijih okosnica našeg djelovanja te kroz suradnju s mnogim župama na području Vrhbosanske nadbiskupije, osnovnim i srednjim školama, udrugama mladih te mnogim drugim  humanitarnim organizacijama, staračkim domovima i ustanovama koje rade s osobama s invaliditetom, želimo približiti mladima važnost razvoja empatije i doprinosa svojim zajednicama, kroz volontiranje.

Ovom prilikom još jednom zahvaljujemo svim volonterima, edukatorima i animatorima, koji nesebično odvajaju svoje vrijeme kako bi promovirali aktivizam mladih i pomagali onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Nadežda Mojsilović