Božićna duhovna obnova za animatore i edukatore Centra za mlade

U sklopu projekta Formacija animatora „Mladi za mlade“, od 9. do 11. prosinca u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., održana je duhovna obnova za animatore i edukatore. Geslo duhovne obnove bilo je „Božja riječ je događaj“, a duhovnu obnovu je predvodio don Davor Topić, župnik zeničke župe Sv. Josipa. Obnova je okupila aktivne animatore i edukatore Centra za mlade koji su kroz trodnevni susret promišljali o Božjoj riječi te pripremili svoja srca i duše za nadolazeće božićne blagdane.

Susret je započeo uvodnim predavanjem don Davora kada su sudionici kroz kratki video materijal imali priliku uvidjeti važnost pomaganja drugima u nevolji, naručito slabijima i nemoćnima te da upravo kroz takva djela činimo svoj život većim, vrijednijim i bogatijim. Nakon predavanja uslijedila je  večernja molitva u kapelici.

Drugi dan susreta zapčeo je kratkim nagovorm don Davora koji je naveo animatore da promisle o svojoj ulozi u vlastitoj župi te o vrijednostima koje nas čine dobrim animatorima, ali i o manama koje su sastavni dio svakog čovjeka. Uslijedio je rad u grupama gdje su animatori imali zadatak osmisliti kratki igrokaz kroz koji bi pokazali dobre i loše primjere animatorstva. Animatori su i ovoga puta pokazali svoju otvorenost i kreativnost te su na različite orginalne načine uspjeli dočarati osobine dobrog, ali i lošeg animatora. Druga radionica don Davora također je bila interaktivnog karaktera, a govorila je o važnosti Božjih zakona i zapovijedi. Kroz rad u grupi, animatori su razgovarali o vlastitom poznavanju Božjih zapovijedi te o područjima u kojima zapovijedi predstavljaju kočnicu i opterećenje, ali i o načinima na koji one mogu biti put u slobodu i život ispunjeniji Isusom. Animatori su imali zadatak osmisliti vlastite zapovijedi koje bi predstavljale put u nebo i činile njihov život dostojnijim Isusa. Nakon radionica uslijedila je ispovijed i sveta misa, a dan je završen posjetom adventskog druženja na Stupu.

Treći dan susreta započet je završnim predavanjem don Davora kojim je zaokružena i pobliže objašnjena sama tema duhovne obnove. Don Davor je objasnio što zapravo Božja riječ u biblijskim tekstovima predstavlja te da ona nije samo puko slovo na papiru već da predstavlja djelo i da je živa. Božja riječ je ništa drugo nego li događaj kojim započinje Božje djelo na zemlji. Susret je završen svetim misnim slavljem u kojem je don Davor upozorio mlade na važnost spremnosti i iščekivanja Isusovog dolaska te da nam je vrijeme adventa savršena prilika za rad na vlastitoj vjeri. Susret je završen svetim misnim slavljem koje je predvodio don Davor, u koncelebraciji ravnatelja Centra za mlade vlč. Šime Maršića i pastoralnog suradnika vlč. Ivana Matijevića. Nakon svetog misnog slavlja, uslijedila je dodjela certifikate mladima koji su tijekom prethodne godine sudjelovali u projektu Formacija Youth Workersa- Osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalnu zajednicu, a ravnatelj Centra vlč. Šimo Maršić, djelatnica Marija Puljić i dosadašnji koordinator navedenog projekta Josip Milanović uputili su završnu riječ i čestitke Youth workersima.