Vinko kard. Puljić predvodio božićnu duhovnu obnovu djelatnika NCM-a

U srijedu, 14. prosinca upriličena je božićna duhovna obnova za djelatnike Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., koju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru Vinko kardinal Puljić. Tema duhovne obnove je bila Osobni rad na sebi, te je kardinal kroz svoje predavanje osvijestio nekoliko važnih koraka koje bi pojedinac trebao učiniti na putu osobnog rasta. Najprije je istaknuo važnost upoznavanja vlastitog „ja“, kroz susret sa samim sobom i susret s Gospodinom u vlastitom biću, a zatim potrebu prihvaćanja sebe, sa svojim karakterom i svim onim što čini jednu osobnost. „Potom je važno zavoljeti sebe. Sposobnost voljeti sebe, drugoga i Boga glavni je kriterij dobrog duševnog zdravlja. To je kriterij zrelosti. Kriterij po kojem osoba postaje sigurna u sebe.“ –  naglasio je.

U nastavku je ukazao na sljedeći korak, a to je promjena koja se treba dogoditi u vlastitoj glavi i srcu, odnosno razumsko, emocionalno i nagonsko obraćenje. Zatim je pozvao djelatnike da razmišljaju o življenju u istini, pronalasku vlastite autentičnosti kroz oslobađanje od krivnje i tjeskobe i njegovanju čiste savjesti te oslobađanju sila ljubavi u vlastitom biću kroz opraštanje. Na koncu je istaknuo život u slobodi kao bitnu odrednicu zrelog čovjeka, koji je sposoban ljubiti Boga iznad svega i bližnjega kao samoga sebe, jer je to zapravo jedini put oslobođen od straha.

Nakon uvodnog predavanja, uslijedila je prilika za sakrament ispovijedi te misno slavlje koje je predvodio Vinko kardinal Puljić, u koncelebraciji vlč. dr. Mate Zovkića, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, ravnatelja Centra vlč. dr. Šime Maršića te pastoralnih suradnika u NCM-u vlč. Ljube Zadrića i vlč. Ivana Matijevića.