Održana edukacija „Sport u izgradnji mira“

U razdoblju od 16. do 18. prosinca u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je edukacija Sport u izgradnji mira, u okviru međureligijskog projekta Koračajmo zajedno.

Edukacija je okupila predstavnike sportskih klubova, udruženja i škola, trenere, sportiste, profesore, psihologe, koji rade s djecom i mladima, iz različitih gradova Mostara, Kneževa, Gradiške, Pala, Sarajeva, Zenice.

Prvi dan edukacije je započeo s predstavljanjem projekta i upoznavanjem sudionika. Djelatnici Centra Nadežda Mojsilović i Mario Tucaković, su predstavili sudionicama značaj i ciljeve ovakvih edukacija, a potom je asistentica na projektu Amina Čolaković, predstavila važnost sporta kao instrumenta za promicanje mirovnih aktivnosti među mladima.

Sudionici su također imali priliku slušati predavanje o odgojnim i obrazovnim vrijednostima sporta o kojima je govorio Adnan Baždarević, profesor sporta i tjelesnog odgoja.

Drugi dan edukacije započeo je s praktičnim aktivnostima, u teretani i sportskoj dvorani, gdje su sudionici zajedno s Mariom i Adnanom, prošli različite vježbe i igre koje mogu koristiti u radu s djecom i mladima.

U poslijepodnevnim satima, edukacija je obuhvatila radionicu pod nazivom Zaštita, sigurnost i dobrobit maloljetnika u sportskim aktivnostima koju je predvodio Antonio Topalović, mag. pedagogije. Antonio se naglasio sve važne faktore o kojima je potrebno voditi računa kada je u pitanju sigurnost i zaštita maloljetnika, te s kakvim sve opasnostima se mogu susresti u svom radu.

U okviru programa, održano je predavanje o posljedicama COVID-a i psihosocijalnoj rehabilitaciji zajednice, koje je vodila Mirjana Gavrić, psihoterapuet. U svakodnevnom životu ali posebno kad je riječ o radu s djecom i mladima, važno je voditi brigu o mentalnom zdravlju. Tijekom predavanja, sudionici su aktivno sudjelovali i uvidjeli važnost prepoznavanja posljedica koje može ostaviti pandemije, te na koji način reagirati i djelovati.

Na posljednjoj sesiji u okviru drugog dana edukacije, predstavljeni su sportski grantovi na koje sudionici mogu aplicirati. Predstavljene su ideje i prijedlozi koji će se realizirati u narednoj godini, a NCM Ivan Pavao II će financijski podržati organizacije i škole kroz organiziranje sportskih susreta.