Osiguravanje odgovora na Covid-19 u Crkvama i vjerskim zajednicama u BiH

Piše: Stefan Kukrić

Projekt Osiguravanje odgovora na Covid 19 u crkvama i vjerskim zajednicama u BiH, novi je projekt koji Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. provodi u suradnji s Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini, a pod pokroviteljstvom međunarodnih organizacija USAID BiH, UNICEF BiH i WORLD VISION u BiH. Cilj ovoga projekta, koji se provodi putem granta koji nosi naziv PostCovid vrijeme: posljedice pandemije i psiho-socijalna rehabilitacija zajednice, je podići svijest o važnosti mentalnog zdravlja u vremenu nakon pandemije te važnosti cijepljenja i imunizacije zajednice, kao i pomoć pri psiho-socijalnoj rehabilitaciji zajednice.


Projekt je započeo prvom aktivnošću koja je okupila mlade sportaše, sportske trenere i profesore sporta u osnovnim i srednjim školama širom Bosne i Hercegovine. U razdoblju od 16. do 18. prosinca njih 20 okupilo se u prostorijama Centra za mlade te su nakon upoznavanja i druženja imali priliku razgovarati na više tema vezanih uz sport, ali i važnosti sporta u psihološkoj i fizičkoj rehabilitaciji nakon Covid 19 pandemije.
Središnji dio susreta bilo je prigodno predavanje na temu PostCovid vrijeme: posljedice pandemije i psiho-socijalna rehabilitacija zajednice, koje je održala gđa. Mirjana Gavrić, socijalni pedagog i psihoterapeut. Sudionici su iz prve ruke mogli čuti o načinima djelovanja stručnih osoba u vremenu Covida, posljedicama koje su nastale na psihološkom, fiziološkom i društvenom polju nakon pandemije, te su od predavača, nakon razmjene ideja, mogli čuti savjete kako pomoći sebi i drugima u suočavanju s posljedicama pandemije. Nakon samog predavanja, sudionici su također imali prigodu razgovarati osobno, ali i grupno s gđom. Gavrić o vlastitim ili zajedničkim problemima s kojima su se u svom radu susreli tijekom i nakon pandemije.
Aktivnosti projekta nastavljaju se nakon Nove godine na više lokacija u BiH i u više termina, a radionice i predavanja, kao i debate, bit će organizirane za više različitih skupina – mladih, studenata, vjerskih službenika i djelatnika Centra za mlade.

#USAIDBIH #UNICEFBIH #WORLDVISIONBIH #MRVBIH