Drugi dan Demokratske akademije

Od 4. do 8. 1. 2023. godine u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u sklopu projekta Mladi i demokracija –Vision is Decisison odvija se petodnevni susret za mlade pod nazivom Demokratska akademija.

Drugi dan Demokratske akademije protekao je uspješno ispunjen zabavno edukativnim sadržajem. Nakon doručka, mladi su se s edukatorima zaputili u Parlamentarnu Skupštinu Bosne i Hercegovine gdje ih je dočekao gosp. Zoran Brkić, voditelj Odjela za javnost i medije Parlamentarne skupštine BiH. Prilikom posjete mladi su mogli praktično učiti o državnom ustrojstvu Bosne i Hercegovine, načinu na koji funkcionira Parlamentarna skupština BiH te o načinu odlučivanja i kako se donose odluke. Također, u pratnji gosp. Brkića, imali su mogućnost ulaska u Bijelu salu u kojoj zasjeda Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, kao i Plavu salu u kojoj se odvijaju sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Mladi su na taj način iz prve ruke i slikovito mogli dobiti odgovore na pitanja koja ih zanimaju.

Nakon završene posjete Parlamentarnoj skupštini BiH, mladi su se uputili ka Trebevićkoj žičari. Nakon šetnje po bob stazi i razgledavanja okoline, edukatorica Lana Todosijević mladima je dala kratke upute kako se trebaju ponašati na planini, bez kojih stvari ne trebaju krenuti na izlet te kako pomoći osobi kojoj je potrebna pomoć na planini.

Pri povratku u Centar za mlade, praktikatica iz Njemačke Svea Petersen vodila je radionicu pod nazivom Food Waisting. Kroz radionicu mladi su imali mogućnosti dobiti informacije o tome koliko hrane završi na otpadu i promišljati o načinima koji bi doprinijeli smanjenju bacanja hrane.

Drugi dan Demokratske akademije uspješno je priveden kraju uz prigodan film i večernju molitvu.

 

Žaklina Brnadić