Raznolik program četvrtog dana Demokratske akademije

Četvrti dan Demokratske akademije koja se odvija u sklopu projekta Mladi i demokracija – Vision is Decision, od 4. do 8. siječnja 2023. godine, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. sudionici su imali priliku uživati u raznolikom i sadržajnom programu. U jutarnjim satima sudionici su u četiri grupe razgovarali, tražili argumente i činjenice o dobivenim temama te učestovali u debati. Dvije grupe, afirmacija i negacija, debatirale su o istoj temi dok su ostali sudionici slušali i po isteku vremena glasali za grupu koja je, po njima, imala bolje argumente. Zadnji dan Demokratske akademije dvije pobjedničke grupe imat će priliku opet se susresti i debatirati o novoj temi.

U popodnevnim satima, uslijedila je radionica strateškog odlučivanja X-Y koju je predvodila Danijela Lovrić, djelatnica Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku. Cilj radionice je bio potaknuti sudionike da razvijaju pregovaračke sposobnosti, unaprjeđuju strategije komunikacije i suradnje, ali i dožive efekt konkurencije i izdaje te donesu zajedničke zaključke o mogućnostima izgradnje međusobnog povjerenja. Sudionici su zapravo podjeljeni u tri grupe predstavljali tri države čiji opstanak ovisi o kvaliteti suradnje s drugima. Naši praktikanti iz Italije Emma Piccini i Morgan Rosano predstavili su pozitivne primjere aktivizma mladih u Italiji, a sami sudionici su imali zadatak da do kraja dana i sami pronađu neki pozitivan primjer koji ih je potaknuo na razmišljanje.

U večernjim satima sudionici su imali mogućnost opustiti se i družiti uz zabavne igre, pjesmu i ples. Upriličena je i igra Potraga za blagom koju su sudionici morali igrati timski i surađivati kako bi riješili sve zadatke i došli uspješno do cilja.

Žaklina Brnadić