Gradimo mostove: Drugi dan interetničkog kampa ispunjen timskim duhom

Drugi dan interetničkog kampa Gradimo mostove, započeo je s radionicom na temu Predrasude i stereotipi koju je vodio Stefan Terzić, stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću BiH, u ime Srpske Pravoslavne Crkve. Radionica je imala za cilj da se prepoznaju predrasude i stereotipi te daju alati za borbu protiv istih. Mladi su podijeljeni u grupe, te su pisali što je to što im se sviđa, a što ne sviđa u njihovoj religiji. Nakon grupnog rada svaka grupa je predstavila svoja razmiljanja te su takođe uvidjeli mnogo sličnosti i razlika među religijama kojima pripadaju.

U nastavku je uslijedila radionica Identiteti, pod vodstvom, predavača Strahinje Savića, mirovnog aktiviste. Sudionici su kroz interaktivnu vježbu razgovarali o identitetima, te su potaknuti na promišljanje o važnosti poštovanja tuđih identiteta kao i njihovoj ulozi u postkonfliktnoj izgradnji društva.

U poslijepodnevnim satima, sudionici su imali priliku pokazati timski rad te su zajedničkim radom i kroz zabavu rješavali kreativne zadatke.

Večera je protekla u duhu pravoslavnih običaja. Mladi su imali priliku upoznati se s običajima koji se obavljaju na Krsnoj slavi, blagdanu koji je karakterističan za pravoslavni narod u Bosni i Hercegovini. Vršnjački edukatori pravoslavne vjeroispovijesti su predstavili najvažnije simbole slave a sudionici su imali priliku probati slavsko žito i pogaču.

Tijekom večernjeg programa sudionici su ponovo imali priliku pokazati timski duh, a osim toga su pokazali svoje znanje i spretnost kroz društvene igre.