Gradimo mostove: Upoznavanje kulturnog i prirodnog bogatstva Sarajeva i okoline

U četvrtak 12. siječnja započeo je treći dan interetničkog kampa Gradimo mostove. U jutarnjim satima sudionici su se uputili ka centru Sarajeva, gdje su posjetili Staru Pravoslavnu Crkvu Svetih Arhanđela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji. O značaju i vrijednosti Stare crkve koji je jedan od najstarijih i najvrjednijih kulturno-historijskih spomenika Sarajeva, te nacionalni spomenik BiH govorila je Nadežda Mojsilović, djelatnica Centra za mlade. Potom su se sudionici uputili ka Franjevačkom samostanu sv. Ante na Bistriku gdje je sve mlade dočekao fra Antonio Baketarić. Fra Antonio je mladima govorio o historiji samostana i radu s mladima, na području grada Sarajeva.

Kratkom šetnjom od samostana, mladi su stigli i do Careve džamije, gdje im je Hamza Jelić, vršnjački edukator, predstavio zanimljivosti i karakteristike džamije. Također, upoznali su se unutrašnjošću te značajem ovog objekta za grad Sarajevo.  

Nakon posjete vjerskim objektima, sudionici su vožnjom žičarom došli i do planine Trebević, gdje su se družili i zabavili, a potom su ostatak poslijepodneva proveli šetajući kroz grad Sarajevo.

Drugi dio dana obilježila je radionica o migrantima koje su vodili praktikanti iz Italije,
Giulia Baleri i Morgan Rosano, zajedno s vršnjačkom edukatoricom Anđelom Dizdar. Tijekom radionice sudionici su upoznati s definicijama pojmova izbjeglica, migrant, azil, a također kojim sve rutama migranti prolaze na svom putu. Osim navedenog, praktikanti su govorili i o njihovom iskustvu u radu s migrantima pri prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj.

Tijekom zajedničke večere sudionicima su predstavljeni islamski običaji za vrijeme iftara. Vršnjački edukatori Abdulah Bećirović i Adna Sefer su govorili o postu, Ramazanu te o tradicionalnoj hrani koja se poslužuje za vrijeme iftara.

Za vrijeme večernjeg programa sudionici su u grupama, sudjelovali u kvizu znanja, gdje su trebali pokazati znanje iz različitih oblasti, ali i timski rad i suradnju.