Mjesto i pripadnost animatora u zajednici – Drugi formativni susret animatora

U okviru programa Mladi za mlade, u Sarajevu je održana druga temeljna formacija animatora, u razdoblju od 20. do 22. siječnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.. Na formativnom susretu sudjelovalo je 40 mladih iz različitih dijelova Vrhbosanske nadbiskupije: Čajdraš, Gromiljak, Globarica, Sarajevo, Prozor, Novi Travnik, Kupres, Zenica, Uzdol i Novi Šeher.

Na samom početku nazočne je pozdravila Iva Petrušić, voditeljica programa Mladi za mlade nakon čega je uslijedila refleksija na teme prve formacije te uvodno predavanje i upoznavanje s temom drugog susreta – Mjesto i pripadnost animatora u zajednici. Potom je održana praktična vježba pod nazivom Automobilska nesreća koju je predvodila instruktorica Lana Todosijević. Kroz ovu praktičnu vježbu, animatori su mogli uvidjeti važnost zajedništva, kako ono treba izgledati i koje su karakteristike čvrste zajednice, te potrebu međusobne povezanosti, timskog rada  i uloge svakog člana.

Drugi dan formacije animatora, sudionici su u svojim matičnim skupinama razgovarali o dvjema zajednicama koje čine temelj njih kao pojedinaca  – obitelj i Crkva. U prvoj radionici, nagasak je stavljen na obitelj kao najvažniju jedinicu u zajednici. Sudionici su tijekom radionice opisivali i osvrtali se na karakteristike  vlastite obitelji, što nije uvijek najjednostavniji zadatak,  ali je neophodan kako bismo izgradili cjelovitu ličnost i razvili sve njene predispozicije. U nastavku je uslijedila radionica temu Crkva – zajednica koju je predvodio instuktor Ivan Popović. Cilj ove radionice je bio otkriti biblijski temelj Crkve kao zajednice te osvijestiti mladima važnost njihove pripadnosti i aktivnog djelovanja unutar župe, a animatori su kroz kreativne crteže imali priliku dočarati svoj pogled na Crkvu te na taj način obogatiti animatore instruktore novom i drugačijom perspektivom. U nastavku je uslijedila radionica Područje djelovanja animatora kroz koju su prikazane različite mogućnosti djelovanja unutar župne zajednice.

U drugom dijelu dana uslijedila je radionica pod nazivom Brodolomci koju je predvodio instruktor Matej Dužnović te ukazao sudionicima važnost konsenzusa u donošenju grupnih odluka, što su sudionici smatrali vrlo korisnim. Potom je instuktorica Nives Livančić kroz radionicu Animator kao poslanje otkrila značenje svakog slova riječi „animator“ te su instuktorice Dora Jonjić i Anđela Dizdar podijelile svoje svjedočanstvo animatorskog poziva. Dinamičan program drugoga dana okrunjen je veselom večeri pod nazivom Lov na blago kroz koju su animatori na praktičnom primjeru imali priliku pokazati timski duh i suradnju.

Treći dan susret započet je evaluacijom sudionika, nakon koje je uslijedila sveta misa koju je predvodio pastoralni suradnik u Centru za mlade vlč. Ivan Matijević. Vlč. Ivan je tijekom propovijedi  pozvao animatore da budu primjeri uzornog i kršćanskog života te da svojim svakodnevnim ponašanjem ukazuju drugima da je animatorstvo njihov životni poziv. Na koncu je istaknuo da animatorski poziv nosi veliku odgovornost, traži mnogo truda i odricanja, ali da kao takav nosi mnoge plodove za koje se vrijedi boriti.

Novi animatori nastavljaju otkrivati svoje poslanje već u ožujku, kada ih očekuje treći formativni susret, u razdoblju od 10. do 12. ožujka.

Animatori instruktori