Prva ovogodišnja formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

Piše: Rafaela Mirčić

U razdoblju od 27. do 29. siječnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je prva formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije, koja je okupila 40 ministranta iz: Sarajeva, Travnika, Jelaha, Fojnice, Domaljevca i Grebnica.

Susret je započeo zajedničkom večernjom molitvom. Potom je vlč. Ivan Matijević upoznao ministrante s programom prve formacije te ih potaknuo na zajedništvo i molitvu. Tijekom prve večeri, sudionici su imali priliku pobliže se međusobno upoznati kroz rad u malim skupinama, pod vodstvom vršnjačkih edukatora. Večer je završila molitvom i meditativnim klanjanjem, kada su ministranti molili za svoje prijatelje, roditelje i učitelje, te za sve svoje potrebe.

Drugi dan formacije započeo je jutarnjom molitvom, a zatim je uslijedila radionica “Biblijski kutak”, koju je vodila suradnica na programu s. Marina Jurišić, zajedno sa edukatorima. Tijekom radionice, ministranti su naučili nešto više o biblijskim likovima te su spoznali važnost poznavanja Svetog pisma. Poslijepodnevne sate obilježio je sportski program, koji su za sudionike pripremili edukatori, a poslije kojega je uslijedila radionica Ministrantska služba – praktični modul. Misno slavlje predvodio je župni vikar sa Stupa vlč. Marin Babić, u koncelebraciji vlč. Ivana Matijevića i vlč. Ljube Zadrića. Vlč. Marin je u propovijedi naglasio kako ministranti imaju posebno poslanje u svijetu te ih pozvao da slijede primjer svog zaštitnika sv. Dominika Savia koji im može biti uzor u radosti, obavljanju dužnosti i dobročinstvu. Večer je završila zabavnim programom koji je probudilo natjecateljski duh, te večernjom molitvom.

Nedjeljne jutro započelo je molitvom nakon koje je uslijedila evaluacija. Središnje misno slavlje predvodio je vlč. Matijević, u koncelebraciji vlč. Ljube Zadrića i ravnatelja Centra vlč. Šime Maršića. U prigodnoj propovijedi, vlč. Matijević je pozvao mlade da budu izvor blagoslova u mjestu gdje se nalaze te da budu otvoreni i spremni slušati svoje roditelje, a zatim ih je sve stavio pod zaštitu sv. Ivana Bosca, velikoga svetca i zaštitnika mladih.