SINOPS: Posjet partnera iz Volterre (Italija)

U razdoblju od 25. do 28. siječnja, predstavnici Caritasa Volterra iz Italije na čelu sa don Renzom Chesiem, ravnateljem biskupijskog Caritasa Volterra posjetili su Sarajevo i Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II.  te ostale partnere s kojima u Sarajevu surađuju. Zajedno s don Renzom, bili su Patrizio Pasco, koordinator za projekte biskupijskog Caritasa Volterra te Alessandra Siotto predstavnica grada Volterra i koordinatorica projekata za osobe sa invaliditetom. Posjet je realiziran u okviru projekta SINOPS (Socijalna Inkluzija Osoba sa intelektualnim Poteškoćama u Sarajevu). Biskupijski Caritas Volterra donirao je sredstva za provođenje ovog inkluzivnog projekta, a osim Centra za mlade, u projektu sudjeluju kao partneri i Udruženje za osobe s intelektualnim poteškoćama u Kantonu Sarajevo OAZA, župe Novi Grad i Stup te Caritas Italiana i Caritas BiH. Cilj samog projekta je inkluzija osoba s invaliditetom u BiH društvu.  Delegacija je u Sarajevu boravila tri dana, tijekom kojih je posjetila sve partnere projekta te su razgovarali na temu samog projekta ali i daljnje implementacije sličnih projekata kako u BiH tako i u Italiji.

Prvoga dana njihovog boravka u Sarajevu, održan je sastanak u prostorijama NCM-a. Koordinator projekta Stefan Kukrić i projekt menadžerica NCM-a Nadežda Mojsilović, susreli su se s gostima te predstavili Centar za mlade, kao i sam projekt i aktivnosti koje su završene ali i one koji se planiraju. Svim sastancima nazočio je i Daniele Bombardi, djelatnik Caritasa Italiane u BIH, domaćin i službeni prevoditelj posjete.

Drugoga dana, članovi Caritasa Volterra posjetili su Udruženje OAZA čiji su djelatnici predstavili samo udruženje, aktivnosti koje provode, te aktivnosti koje su urađene i planirane u okviru projekta SINOPS. Udruženje je predstavio gosp. Samir Halilović, direktor Udruženja OAZA. Bila je to izvrsna prilika za razgovor  sa korisnicima Udruženja koji su za goste pripremili ručak i kratko druženje uz pjesmu i ugodan razgovor. Iste večeri, upriličeno je Misno slavlje u župi Stup koja je također partner projekta, a koja s biskupijom Volterra ima dugo iskustvo suradnje. Misno slavlje predvodio je na talijanskom jeziku vlč. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a, a nakon Mise u prostorijama župne kuće održan je sastanak i druženje sa župnikom vlč. Miroslavom Čavarom i župnim vikarom vlč. Marinom Babićem.

Trećeg dana posjete održan je finalni sastanak vezan uz sam projekt SINOPS u prostorijama NCM-a. Sudionici su razgovarali o budućim aktivnostima. Isplanirana je studijska posjeta Volterri te inkluzivni ljetni kamp koji bi se ovoga ljeta trebao održati Regionalnom uredu Centra za mlade u Posavini, u Kornici. Nakon razgovora i planiranja, gosti su u pratnji gosp. Bombardija obišli znamenitosti Sarajeva nakon čega su se susreli s nadbiskupom vrhbosanskim mons. Tomom Vukšićem u prostorijama nadbiskupske rezidencije. Gosti su ukratko Nadbiskupu predstavili dudgogodišnje partnerstvo koje održavaju sa institucijama na području nadbiskupije i razgovarali o budućoj suradnji. Nadbiskup je izrazio radost što je partnerstvo dvije (nad)biskupije dugotrajno i plodonosno. U večernjim satima slavljena je Sveta Misa sa župnom zajednicom u župi Novi Grad nakon koje je izaslanstvo ugostio župnik vlč. Željko Vlaić koji je goste upoznao sa stanjem u župi. Nakon kratkog prijema kod župnika, uslijedila je zajednička večera u prostorijama NCM-a gdje se razgovaralo o budućoj suradnji i utiscima same posjete.

Članovi delegacije podijelili su svoje impresije o projektu: “Nama nije cilj da projekt postane samo izvješće koji nam šaljete, nego je vrlo važno da iza ovih projekata stoje ljudi. To je ono što vidimo i želimo vidjeti kao plod ovog projekta. Tu smo već 30 godina i svi naši projekti imali su u središtu čovjeka. Sada je na nama da ono što ste vi svojim radom postigli ovdje, polako prenesemo i u Italiju.”, kazao je don Renzo Chesi ravnatelj biskupijskog Caritasa Volterra. Drugi članovi izaslanstva rekli su: “iz ovoga što smo vidjeli i osjetili ovih dana, možemo reći da su ciljevi projekta već postignuti.(…) Otvorili ste nam oči da vidimo kako je moguće ostvariti suradnju s organizacijama za koje smo mislili da je suradnja nemoguća zbog različitosti samih organizacija, ali vidimo da to itekako uspijeva…”.

Stefan Kukrić