Sv. Ivan Bosco – apostol mladih

piše: vlč. Ivan Matijević

Sv. Ivan Bosco rodio se 16. kolovoza 1815. u malom talijanskom mjestu Becchi u općini Castelnuovo d’Asti (danas poznato kao Colle Don Bosco), u blizini Torina. Vrlo brzo ostaje bez oca, uz brata Antuna i Josipa ostaje s majkom Margaritom, pobožnom i svetom ženom s kojom sv. Ivan provodi jako puno vremena. Godine 1824., u devetoj godini, Ivan je sanjao znakovit san o svome poslanju, 1826. je primio prvu pričest, a 1827. napustio rodnu kuću da bi radio i školovao se. Osobito mu je pomagao kapelan don Calosso, koji je nažalost 1830. umro, pa je Ivan bio prisiljen otići u Chieri gdje se uz rad školovao. Godine 1832. osnovao je Društvo veselja, kojemu je bila svrha pomoći dječacima da “ispunjavaju školske i vjerske dužnosti i budu veseli”, a1833. primio je sv. potvrdu, 1835. obukao kleričko odijelo, 29. ožujka 1841. zaređen je za đakona, a 5. lipnja iste godine za svećenika. Dan kasnije služio je prvu sv. misu.

Don Bosco kao mladi svećenik kreće jako snažno sa izdavačkom djelatnošću, koju posebno posvećuje mladima, odgoju i odgojnim metodama općenito. Vrlo brzo kreće s gradnjom škola i oratorija koji za cilj imaju odgoj i školovanje djece i mladih.  Godine 1854. don Bosco sa četvoricom mladića osniva Salezijansku družbu koja za cilj ima djelatnu ljubav prema bližnjima. Godine 1872. osniva Družbu sestara Kćeri Marije Pomoćnice kršćana koje za cilj imaju odgoj mladih u ženskom posvećenom staležu. Don Bosco vrlo brzo kreće sa gradnjama brojnih kuća izvan Torina, i Italije te svoju djelatnost širi diljem svijeta. Dana 31. siječnja 1888. Don Bosco umire u Torinu. Vrlo brzo njegov put prema svetosti oltara napreduje tako je Don Bosco 1929. proglašen blaženim, a na Uskrs 1934. svetim.

Sveti Ivan Bosco cijeli svoj život i rad posvetio je odgoju i životu mladih ljudi, zbog toga ga slobodno možemo zvati apostolom mladih. Iščitavajući njegove spise vidimo koliku je ljubav gajio prema mladima i koliko je vremena nesebično ugrađivao u mlade. Često je znao reći: Dosta je da ste mladi pa da Vas volim. Nikada nije prestajao bodriti mlade da ne posustaju u svome naumu da već na zemlji postignu svetost koju bi trebali živjeti u Vječnosti. Već za svoga života, vidio je mlade koji su nakon svoje smrti proglašeni svetima i stavljeni cijeloj crkvi na čašćenje. Jako je štovao Gospu, Mariju Pomoćnicu kršćana i sv. Franju Saleškoga čije je prezime stavio u naziv svoje družbe. Njegova ljubav prema mladima i danas je nadahnuće brojnim svećenicima, pastirima i lacima kojima se povjerava rad s mladima kao poslanje. Neka nas sve prati zagovor sv. Ivana Bosca kako bismo svi, posebno mladi, postigli život Vječni.