Održana edukacija na temu Mjesto i uloga mene (skauta) – Pristupi razumijevanju i izazovi življenja u globalnom društvu

U razdoblju od 3. do 4. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je edukacija na temu Mjesto i uloga mene (skauta) – Pristupi razumijevanju i izazovi življenja u globalnom društvu, u okviru NCM-ova projekta Nova generacija liderstva u Crkvi u  BiH. Edukacija je okupila 20 katoličkih skauta iz župa: Presvetog Trojstva iz Novog Travnika i sv. Luke Evanđeliste iz Novog Grada – Sarajevo.

Edukaciju su vodili Domagoj Andrijanić, voditelj skauta župe sv. Luke Evanđeliste te Antonio Topalović, magistar pedagogije. Na samom početku, voditelj skauta Domagoj Andrijanić predstavio je povijest katoličkog skautizma te osnove liderstva koje svaki voditelj skauta treba posjedovati. Potom su kroz interaktivne zadatke voditelji skauta mogli razmišljati o tome što za njih predstavlja skautizam te koje ciljeve u svojim odredima u sljedećem razdoblju žele ostvariti.

Drugi dan edukacije započeo je svetom misom koju je predvodio don Anto Ledić, župnik župe Presvetog Trojstva, uz koncelebraciju vlč. Ljube Zadrića, pastoralnog suradnika u NCM-u. Potom je uslijedio nastavak edukacije pod facilitacijom Antonija Topalovića. Tijekom prve radionice na temu Agilnost kao vrijednost, sudionici su učili o čimbenicima koji utječu na razvoj i čovjekovo ponašanje, na osnovu Bronferbrenerove teorije ekološkog razvoja. Kroz interaktivnu vježbu, sudionici su uz pomoć fotografija mogli prikazati različite utjecaje na pojedince te kako promjene utječu na nas, naš način življenja i naše mjesto u obitelji, Crkvi i društvu. Tijekom druge sesije, sudionici su upoznati s temom nasilja i zlostavljanja, te su se kroz prikaz osnovnih oblika i načina zlostavljanja definirali zaštitne čimbenike i čimbenike rizika.

Osim toga, upoznati su na koji način uočiti znakove koji upućuju na  nasilje i zlostavljanje te kako u tim situacijama postupiti.  Posljednji dio edukacije bio je posvećen temi Savjetovanje kao metoda odgoja i vođenja kada su sudionici razgovarali o osnovnim tehnikama savjetovanja, odnosno o ulozi koju savjetovanje ima u odgoju mladih. Susret je okončan zajedničkim osvrtom na dijelove edukacije.

Martina Vidović