Osiguravanje odgovora na Covid-19 u crkvama i vjerskim zajednicama u BiH

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II, nastavljene su aktivnosti u sklopu projekta Osiguravanje odgovora na Covid-19 u crkvama i vjerskim zajednicama u BiH. Kroz grant PostCovid vrijeme: posljedice pandemije i psihosocijalna rehabilitacija zajednice održana su prigodna predavanja i radionice za mlade iz Sarajeva i drugih gradova BiH.

09.02.2023. održano je predavanje i radionica za studente Udruge katoličkih studenata Emaus, te ostale studente grada Sarajeva i druge goste.  Predavanje o mentalnom zdravlju općenito i posljedicama pandemije na mentalno zdravlje, održala je gđa. Mirjana Gavrić, socijalni pedagog i psihoterapeut za mlade. Na samom susretu okupilo se 20 studenata predvođenih vlč. Ljubom Zadrićem, pastoralnim suradnikom u NCM-u i duhovnim asistentom UKS Emaus. Osim studenata sudjelovali su i predstavnici donatora samog projekta iz Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini i UNICEF-a BIH. Na samom početku sve prisutne je pozdravio koordinator projekta Stefan Kukrić koji je ukratko predstavio projekt, predavačicu i sam tijek susreta. Nakon predavanja i radionice, sudionici su napravili zajedničku fotografiju, a druženje je nastavljeno ugodnim razgovorom u restoranu NCM-a.

Sam program nastavio se i sljedećeg dana 10.02.2023. kada je održana druga aktivnost u sklopu istog projekta. Ovoga puta na radionici je sudjelovalo 25 vršnjačkih edukatora međureligijskog projekta Koračajmo zajedno predvođenih Žaklinom Brnadić, projekt asistenticom NCM-a. Susret smo započeli prigodnim kvizom o mitovima vezanima uz Covid-19 i pandemiju koji su pripremili vršnjački edukatori: Rafaela Mirčić, Iris Vrdoljak i Leo Vidović. Nakon njih prigodno predavanje o vlastitim iskustvima rada u pandemiji, te općenitim stvarima o pandimiji i vremenu post pandemije, održao je dr. Goran Lučić, doktor opće medicine i specijalizant pedijatrije koji je aktivno sudjelovao u borbi protiv Covid-19 bolesti. Nakon predavanja i zanimljivih pitanja predavaču, susret je završen radionicom koju su baš za ovu priliku napravili spomenuti edukatori. Druženje je nastavljeno uz večeru u prostorijama restorana NCM-a.

Važno je napomenuti kako je projekt Osiguravanje odgovora na Covid-19 u crkvama i vjerskim zajednicama u BiH,  započeo još prošle godine i za cilj ima  da kroz razgovore, predavanja i radionice osvijesti važnost mentalnog zdravlja u postcovid vremenu. Projekt između ostalog govori o problemima mladih u vremenu pandemije, mentalnom zdravlju, samom virusu, cjepivima, medijskim predstavljanjima događaja vezanih uz pandemiju i slično. Projekt provodi Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II te Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini,a pod pokroviteljstvom organizacija:  USAID BIH, UNICEF BIH i WORLDVISON BIH.  

S.K.

@USAIDBIH @UNICEFBIH @WORLDVISIONBIH @MRVBIH @NCMIPII