Susret biskupijskih povjerenika za mlade iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Piše: vlč. Ivan Matijević

Dana 13. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu započeo je susret biskupijskih povjerenika iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji je završio 15. veljače.

Pod vodstvom predsjednika Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije mons. Tomislava Rogića, biskupa šibenskog, iz Hrvatske u glavni grad BiH došla su sedmorica biskupijskih povjerenika za mlade: don Pavao Gospodnetić (Hvarska biskupija), vlč. Marijan Štingl (Sisačka biskupija), don Ante Vrcić (Šibenska biskupija), vlč. Marko Domiter (Varaždinska biskupija), don Ivan Šibilić (Zadarska nadbiskupija), vlč. Zoran Grgić (Bjelovarska biskupija) i vlč. Kristijan Tušek (Zagrebačka nadbiskupija). Također su došli povjerenik za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije don Branko Bendra, zagrebački studentski kapelan don David Leskovar i tajnica Ureda za mlade HBK Iva Vrabac

Na susretu sudjeluju također svi biskupijski povjerenici iz Odbora za mlade pri Vijeću za laike Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, kojim predsjeda pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren: don Branimir Bevanda iz Mostarko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, fra Domagoj Šimić iz Banjolučke biskupije i vlč. Šimo Maršić zajedno s vlč. Ivanom Matijevićem iz Vrhbosanske nadbiskupije te salezijanac iz Žepča don Ivan Veriga u ime Salezijanske mladeži u BiH.

Predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH je zajedno s generalnim tajnikom BK BiH mons. Ivom Tomaševićem i ravnateljem Ureda za mlade Biskupske konferencije BiH i spomenutog Centra vlč. Šimom Maršićem te suradnikom vlč. Ivanom Matijevićem poželio dobrodošlicu biskupu Rogiću i svim sudionicima susreta.

Susret je započeo misnim slavljem koje je u kapeli Centra predvodio nadbiskup Vukšić u zajedništvu s biskupom Rogićem i uz koncelebraciju svih povjerenika. Na početku svete mise još jednom je svima poželio dobrodošlicu i izrazio radost da se ovaj susret događa u Sarajevu. Osvrćući se na početku prigodne propovijedi na starozavjetni tekst iz Knjige Postanka koji opisuje kako Kajin ubija brata Abela, nadbiskup Tomo je kazao da je „brat ustao na brata“ i da je zlo, u najširem smislu, izravna posljedica iskonskog grijeha prvih ljudi te da se ono iz tog izvornog čina Adamova ponavlja kroz svu ljudsku povijest, sve do danas.  

Nadbiskup Vukšić povjerenicima je poručio: Budite svjedoci, pogotovo toj našoj dragoj mladeži! Radujte se zajedno s njima što je svjetlo među nama i kad dođu slične eventualne napasti, vodimo računa o tome da Isus ne voli previše pitanja. Pogotovo ne voli da ga se kuša; pogotovo ne voli da se od njega traži znak i još, ponajviše, ne voli da se s njim raspravlja. Rado prihvaća da ga se prihvaća; rado prihvaća da ga se nasljeduje. Stoga, naspram ovoj grupi farizeja, budimo s onom drugom grupom slušatelja kojima je Isus otišao na drugu stranu jezera, potaknuo je nadbiskup Tomo povjerenike za mlade na kraju prigodne propovijedi.

U utorak, 14. veljače započeo je radni dio susreta tijekom kojeg su povjerenici iz Hrvatske najprije upoznati s radom i brojnim aktivnostima Centra za mlade koji je domaćin susreta. Ovakve susrete obično nazivaju team building, odnosno razvoj međusobne saradnje. Nakon svete mise, kojuje u večernjim satima predvodio biskup Rogić, povjerenici su pošli u razgledanje Sarajeva.

Posljednji dan susreta započeo je sv. misom koju je predslavio nadbiskup u miru Vinko kardinal Puljić, koji je u prigodnoj propovijedi usporedio Crkvu s prikazom Noine arke, za koju ne smijemo zaboraviti da je vodi sam Bog. Na kraju je poručio povjerenicima za mlade da je najvažnije od svega da svojim djelima svjedoče sve ono što im poručuju i u što su uvjereni. Nakon sv. mise povjerenici za mlade imali su zajednički susret sa djelatnicima Centra za mlade s kojima su podijelili svoja iskustva rada s mladima. Susret je završio zajedničkim ručkom u Nadbiskupijskome centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.