Briga o vlastitom mentalnom zdravlju i psihosocijalna podrška vršnjacima

Tijekom protekloga vikenda, od 17. do 19. veljače, u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je edukacija u okviru programa permanentne formacije animatora programa Mladi za mlade. Edukaciju na temu Briga o vlastitom mentalnom zdravlju i psihosocijalna podrška vršnjacima predvodila je Mirjana Gavrić, certificirana geštalt i integrativna dječja i adolescentna psihoterapeutkinja.

Susret je započeo u petak, radionicom u sklopu projekta Osiguravanje odgovora na COVID-19 u crkvama i vjerskim zajednicama, kada je predstavljena tema edukacije i istaknuta važnost mentalnog zdravlja. Sudionici su imali zadatak osmisliti vlastitu definiciju mentalnog zdravlja, a kroz rad u grupi,  mogli su uvidjeti sličnosti  i razlike indivdualnog poimanja definicije mentalnog zdravlja. Na kraju su zajedničkim snagama stvorili grupnu definiciju koja je odražavala sve pojedinačne ideje. Također, naglasak radionice bio je na osvrtu  na utjecaj pandemije COVID-19  na mentalno zdravlje mladih te su sudionici imali priliku izreći svoje iskustvo pandemije koja je iza nas.

Sljedeće jutro sudionici su imali priliku slušati o prepoznavanju emocija i emocionalnoj regulaciji te štetnosti potiskivanja emocija. Osim toga, prepoznali su vrijednosti verbalne i neverbalne komunikacije, te načine podrške koju mogu pružiti svojim bližnjima, djeci i mladima. Tijekom poslijepodnevnih sati se pridružila gošća Ilma Islambegović, magistrica književnosti i spisateljica koja je kroz radionicu Storytelling prikazala važnost pisanja kao vida samoregulacije i poimanja vlastitih emocija. Sudionici su kroz tehniku pričanja priče iskazali svoju kreativnost i naučili kako iskazati svoje emocije te ih prenijeti na papir i na taj način doživjeti olakšanje. U večernjim satima sudionici su se zabavili sportskim programom. Kao što su dan započeli molitvom, tako su ga i priveli kraju.

Susret je završio u nedjelju završnom radionicom Uloga vršnjačke podrške u mentalnom zdravlju kroz koju su sudionici sumirali sve naučeno tijekom vikenda te uvidjeli način praktične primjene istog. Uslijedila je evaluacija gdje su sudionici iskazali zadovoljstvo temom edukacije te zadovoljstvo naučenim.  Susret je okrunjem svetom misom koju je predvodio ravnatelj vlč. Šimo Maršić, u koncelebraciji vlč. Ljube Zadrića, pastoralnog suradnika u Centru za mlade.

L.A./ I.P.