Održana prva formacija ovogodišnje generacije youth workera

U razdoblju od 17. do 19. veljače, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je prva ovogodišnja formacija youth workera (omladinskih radnika).

Na samom početku edukacije, sudionike je pozdravila koordinatorica projekta Marija Puljić te predstavila projekt čiji cilj je je ponuditi dodatne edukacije za animatore instruktore i vršnjačke edukatore koji već posjeduju iskustvo rada s vršnjacima, kako bi nastavili usavršavati ključne kompetencije za vršnjačko učenje i poučavanje. Potom je uslijedilo predavanje na temu Tko je youth worker, koje je predvodio magistar pedagogije Antonio Topalović. Tijekom predavanja, mladi su imali priliku uvidjeti koje vještine i odgovornosti treba posjedovati youth worker, po čemu se ova uloga razlikuje od uloge animatora instruktora i vršnjačkog edukatora  te su upoznati sa Zakonom o mladima Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je prvi vikend susret posvećen unaprjeđenju pedagoških kompetencija, subotnje jutro je započelo radionicom na temu Individualni rad s mladima kao pedagoški izazov, koju je predvodio Antonio Topalović. Tijekom dva boka ove radionice, sudionici su imali priliku uvidjeti na koji način pristupiti mladoj osobi ukoliko se suočava s nekim poteškoćama, upoznati se s terminom savjetovanja te važnosti poznavanja mehanizama zaštite mladih.

U nastavku dana, sudionicima se pridružila Amina Isanović Hadžiomerović, profesorica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koja ih je poučila pojmu grupnog rada i grupne dinamike, stadijima razvoja jedne grupe te na koji način potaknuti mlade da zadrže svoju individualnost, ali da pritom uspješno komuniciraju s drugima kada su članovi obrazovnih grupa. Potom su uslijedile različite vježbe, putem kojih su sudionici upoznali interaktivne metode u radu s mladima, simulirali primjenu pojedinih metoda te raspravljali o prednostima i nedostatcima pojedinih metoda kada se primjenjuju u radu s različitim dobnim skupinama.

Susret je okončan u nedjelju, 19. veljače, zajedničkom evaluacijom, kada su sudionici imali priliku podijeliti svoja opažanja i naučene lekcije tijekom edukacije te definirati svoje potrebe kada je u pitanju nastavak edukacije o radu s mladima. Potom je uslijedilo svečano misno slavlje koje je predvodio ravnatelj Centra za mlade vlč. Šimo Maršić, u koncelebraciji pastoralnog suradnika u NCM-u vlč. Ljube Zadrića.

U okviru navedenog projekta, mlade očekuju još dva formativna vikend susreta te petodnevna Akademija ključnih kompetencija.