Duhovna obnova za krizmanike

Piše: Kristina Janjić

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. od 24. do 26. veljače, održana je duhovna obnova za krizmanike iz župe svetog Josipa iz Drvara te župu Uznesenja Blažene Djevice Marije sa Stupa iz Sarajeva, koju je predvodio vlč. Jakov Kajinić uz vlč. Ivana Matijević, suradnika u Centru.

Susret je započeo večerom u restoranu Centra nakon koje su sudionici imali radionicu upoznavanja koju su vodile animatorice Iris Vrdoljak, Kristina Janjić i Marija Ćošković. Krizmanike je pozdravio voditelj duhovne obnove, vlč. Jakov Kajinić. Sljedeća točka prve večeri bila je gledanje poučnog filma Bog nije mrtav koji im je poslao poruku da je Bog sveprisutan u našim životima te da je vjera dar koji se ne dokazuje. Po završetku filma sudionici duhovne obnove imali su priliku razmijeniti doživljaj filma i važnost Njegovog postojanja za čovječanstvo danas. Jer se i mi nekad nađemo u preispitivanju svoje vjere koja bez obzira na sve treba ostati čvrsta. Završetak večeri bio je obagaćen molitvom i pjesmom koja ih je potaknula na razmišljanje o važnosti kročenja kroz život otvorena srca.

Subotnje jutro započelo je meditativnom molitvom koja ih je spremila za novi dan. Razbudili su se uz ples koji je predvodila animatorica Iris Vrdoljak, a zatim su se posvetili razvoju svoje duhovnosti kroz radionicu Važnost krizme koju im je približio vlč. Jakov Kajinić. Uslijedila je sveta misa koju je predslavio je vlč. Kajinić te je u prigodnu propovijed završio metaforom: „Svi trebamo biti hrana drugima i trebamo biti infuzija drugima.“

Nakon mise sudionici duhovne obnove prisustvovali su radionici pod nazivom Vjera u Boga i ljubav prema Crkvi. Zatim je edukatorica Iris Vrdoljak sa krizmanicima ponovila bonton u crkvi. Nakon kratkog predaha uz prigodnu igru, krizmanici su animirali križni put čitanjem postaja i pjevanjem. U večernjim satima program je bio ispunjen zanimljivim sportskim sadržajem kojeg su animirali vršnjački edukatori. Mladi su imali priliku pokazati svoj natjecateljski duh, kao i sposobnost za timski rad. Dan je završio večernjom molitvom.

Posljednji dan krizmanici su duhovnu obnovu upotpunili svetom misom. Sveta Misa bila je centralni događaj, prvo je uslijedila priprava i proba pjevanja zajedno s instruktorima, zatim sveta ispovijed. Svetu misu predslavio je župnik župe Sv. Josipa Drvar don Davor Klečina koji je istaknuo važnost korizme i kako je ona zapravo samo početak novog života. Te je dodao: „Vi krizmanici za nekoliko mjeseci primit će te dar Duha Svetoga, ali nek se već sada u Vašem životu očituje ljubav prema Bogu.“Duhovna obnova završila je ručkom u 12h.