Nadbiskupijski križni put mladih Vrhbosanske nadbiskupije održan u Tolisi

U subotu 4. ožujka u Tolisi pod geslom „Hodimo zajedno“ oko 300 mladih iz 25 župa Vrhbosanske nadbiskupije okupljenih oko dvadesetak svećenika sudjelovalo je na četvrtom po redu Nadbiskupijskom križnom putu mladih koji je upriličen u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi. Cjelokupan susret koordinirao je Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. iz Sarajeva zajedno sa regionalnim uredom iz Posavine i Župom Uznesenja Blažene Djevice Marije Tolisom.

Sve je započelo križnim putem u crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije u Tolisi, a predvodio ga je vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, tekst križnoga puta uzet je od autora p. Antuna Volenika, čitali su ga animatori Vrhbosanske nadbiskupije.

Po završetku pobožnosti križnoga puta uslijedila je sv. Misa koju je predlsavio nadbiskup Tomo Vukšić uz Toliškog gvardijana fra Marija Jurića, ravnatelja Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. vlč. Šimu Maršića i još 20-ak svećenika. Pjevanje su animirali framaši Frame Tolisa.

U svojoj propovijedi nadbiskup Vukšić je govorio o važnosti i smislu pobožnosti križnoga puta, koja je u našem narodu draga i okuplja brojne vjernike. Ustvrdivši kako ljudski osjećaji i suosjećajnost prema Isusovoj patnji i nepravednoj osudi nisu dovoljni da bi na ispravan način razumjeli pobožnost križnoga puta nadbiskup je pojasnio: „Obavljajući ovu pobožnost mi vjernici ne častimo patnju koja nije vrednota u sebi, nego je ona usputni izazov, kušnja, u Isusovu slučaju strašna patnja i strašna kušnja vjernosti Bogu Ocu. Ono što kršćanska zajednica, dok obavlja pobožnost križnoga puta, zapravo slavi jest Isusova vjernost volji Božjoj. To je ključno. Isus prihvaća patnju, ne zato što ona u sebi ima neku vrijednost, nego zato što prva vrijednost koju on slijedi je volja Božja i vjernost volji Božjoj, patnji usprkos, usred patnje. Ništa ga ne može odvratiti od vjernosti volji Božjoj i Božjem zakonu. To je ono što mi kao njegovi sljedbenici, koji se nadamo da će njegovo djelo otkupljenja i spasenja zaživjeti i u našim životima, nasljedujemo dok se okupljamo oko ove pobožnosti. To je ono što kršćanska zajednica slavi i časti dok obavlja pobožnost križnoga puta.“

Na kraju misnoga slavlja prisutnima se obratio vlč. Ivan Dragičević, pastoralni suradnik u Centru za mlade u Posavini koji je svima zahvalio na dolasku, župnicima koji su doveli svoje mlade, gvardijanu i samostanu u Tolisi koji su nas velikodušno primili, Nadbiskupijskome centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. na cjelokupnoj organizaciji 4. po redu križnoga puta mladih naše nadbiskupije i mons. Tomi Vukšiću, nadbiskupu koji je i ove godine s nama. Nakon udijeljenoga blagoslova svi pristuni su se uslikali i imali organizirane lanč pakete, razgledanje samostana i muzeja u Tolisi i druženje u dvorištu samostana.