Održana prva edukacija u novom ciklusu projekta Iuvenes fructus

U subotu četvrtog ožujka održana je prva edukacija za polaznike novog ciklusa projekta Iuvenes fructus. Edukacija se, kao i prethodnih godina odvijala kroz teorijski i praktični dio nastave. Teorijski dio edukacije odvija se kroz prezentacije i aktivno sudjelovanje mladih koji pohađaju projekt kroz pitanja, sugestije i traženje objašnjenja od predavača. Prvo predavanje započelo je upoznavanjem polaznika i predavačica. Svatko se predstavio i rekao ponešto o sebi i svojim očekivanjima od ovog projekta. Na predavanju se govorilo o Morfologiji voćaka, gdje su polaznici upoznati sa pojmovima morfologija, korijen, deblo, krošnja, kalem, plemka, cijepljenje i dr. Polaznici su bili zainteresirani za predavanje, jer smatraju da je budućnost ovoga kraja upravo u poljoprivredi, kojom se i oni sami žele nastaviti ili započeti baviti. Postavljali su smislena i korisna pitanja, riješene su im pojedine nedoumice.

U praktičnom dijelu edukacije polaznici su obišli jedan od voćnjaka firme Zorg-In, gdje su imali priliku u skladu s teorijskim dijelim edukacije, upoznati se s morfološkom građom voćke i različitim sortimentom. Voćke se još nalaze u fazi zimskog mirovanja te je profesorica iskoristila priliku da polaznike upozna s rezidbom voćaka, kao jednom od najznačajnijih pomotehničkih zahvata, koje je neophodno obaviti u fazi mirovanja. Polaznici su najprije upoznati s osnovnim principima rezidbe a zatim im je ista demonstrirana. U nastavku su se i sami polaznici okušali u rezidbi te je svatko iza sebe ostavio po minimalno jednu orezanu voćku.

Na koncu praktičnog dijela edukacije naglašena je važnost dezinfekcije voćarskog alata nakon svake upotrebe, pa su tako polaznici dezinficirali škare korištene u rezidbi.