Konferencija Međunarodnog saveza za pastoral ministranata održana u Splitu

Konferencija Međunarodnog saveza za pastoral ministranata (Coetus internationalis ministrantium – CIM) održana je od 6. do 9. ožujka u Splitu. Redoviti je to godišnji susret povjerenika za pastoral ministranata biskupskih konferencija Europe na kojem se razmjenjuju nova iskustava rada u pastoralu ministranata te dogovaraju zajednički projekti, a na kojoj već drugu godinu za redom sudjeluju i predstavnici Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., a ove godine su to bili vlč. Ivan Matijević i gosp. Martina Vidović, djelatnici Centra za mlade.

Na ovogodišnjoj konferenciji okupilo se 34 sudionika iz 12 država, a na njemačkom, mađarskom i francuskom jeziku obrađivale su se teme: Sinoda o sinodalnosti, promjene statuta CIM-a i crkveno-pravno reguliranje njegovog statusa unutar sveopće Crkve, izbor novog predsjedništva CIM-a, Međunarodno hodočašće ministranta u Rim 2024. i brojne druge teme koje su vezane za rad s ministrantima.

Radni dio susreta, koji se odvijao se u centru „Oaza sv. Marije Krucifikse“, molitvom i prigodnim govorom otvorio je predsjednik CIM-a kardinal Jean Claude Hollerich. Istaknuo je važnost prisutnosti djece i mladih u Crkvi u čemu veliku zadaću ima upravo pastoral ministranata. Sve okupljene pozdravio je i apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić koji je izrazio radost što je upravo Split i Splitsko-makarska nadbiskupija domaćin ovog susreta te je zaželio da njihov rad i boravak u Hrvatskoj bude plodonosan. Čestitao je i kardinalu Hollerichu na imenovanju u Vijeće kardinalâ.

Uz Splitsko-makarsku nadbiskupiju domaćin susreta je Obor za pastoral ministranata Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji čiji je tajnik vlč. Josip Ivešić ujedno i član Predsjedništva CIM-a.

Međunarodna konferencije završila je euharistijskim slavljem koje je u bazilici Sv. Obitelji u Solinu predvodio kardinal Hollerich. U suslavlju su bili splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić, upravitelj svetišta Gospe od Otoka don Ante Čotić, vlč. Josip Ivešić i svećenici koji su sudionici konferencije. U prigodnoj propovijedi kardinal Hollerich je istaknuo da nisu samo ministranti oni koji služe kod oltara, nego svi mi, svećenici i vjernici.