Susret krizmanika u Župi sv. Juraja u Vitezu

U subotu, 11. ožujka u Župi sv. Juraja održan je susret krizmanika pod geslom Hodimo zajedno u organizaciji Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu.  Susret je organiziran za mlade Župe Vitez i okupio se preko sedamdeset mladih koji će ove godine primiti sakrament potvrde.

Na samome početku susreta okupljene mlade pozdravila je Andrea Vujović, nakon čega je pozdravne riječi mladima uputio župnik fra Velimir Bavrka, vlč. Ivan Matijević, jedan od voditelja duhovne obnove krizmanika, a zatim je uslijedilo predstavljanje svih edukatora i animatora koji su vodili radionice i program.

Nakon pozdravnih riječi uslijedilo je predstavljanje Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. sa svim događajima i projektima koje centra organizira kao i radionica koje su vodili vršnjački edukatori i animatori te podjela u male skupine. Prva radionica započela je igricom upoznavanja, nakon čega su sudionici razgovarali o tome što je njima osobno važno u životu. Posebno su se osvrnuli na vrline i poteškoće na koje svaka osoba nailazi u svome životu, te su na taj način krizmanici ispitali svoju savjest. S mladim krizmanicima razgovaralo se i tome kako sakramentom potvrde postaju punoljetni ali i odgovorni članovi Crkve.

Poseban dio susreta bilo je predstavljanje vlastitih vrlina i dobrih stvari u svome životu, tako je svaki sudionik iznio svoje loše stvari u prošlosti, kao i određene vrline i krjeposti koje gaji trenutno u svome životu, ali i poteškoće na koje nailazi, a koje sam ne može nadići. Na taj su način mladi jačali svoju osobnost i identitet prema drugima.

Nakon ručka i okrjepe koju je pripremio župnik fra Velimir sa svojim suradnicima, uslijedili su kratki plesovi i vježbanje koje je mlade opustilo i pripremilo za ostatak dana. Druga radionica nosila je naziv Crkva i zajednica, u njoj su krizmanici upoznali važnost Žive crkve u našem životu. Svi smo mi živa crkva koju je potrebno izgrađivati svojim osobnim doprinosom, krizmanici primanjem dara Duha Svetoga potvrđuju tu živu građevinu kojoj je na čelu sam Krist.

Susret je završen sakramentom pomirenja, gdje su mladi imali priliku za ispovijed, i sv. misom koju je predslavio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik u Nadbiskupijskome centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. U prigodnoj propovijedi, vlč. Matijević pozvao je mlade da već sada upoznaju važnost sakramenata u vlastitom životu te da uzljube Crkvu. Posebno je naglasio važnost Potvrde koja je odraz punoljetnosti i zrelog pristupa stvarnosti.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom zahvaljuje župniku fra Velimiru zajedno sa suradnicima na otvorenosti i spremnosti za organiziranju susreta krizmanika, ali i mladima koji su vodili radionice za krizmanike: Andrea Vujović, Rafaela Mirčić, Marija Ćošković, Anđela Dizdar, Ana Petrušić i Marija Đaković.