U Sarajevu održana treća formacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije

Od 10. do 12. ožujka, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., održan je treći vikend – susret temeljne formacije animatora Vrhbosanske nadbiskupije, u okviru programa Mladi za mlade. Formacija je okupila 38 animatora iz Žepča, Uzdola, Novog Šehera, Novog Travnika, Sarajeva, Gromiljaka, Kupresa i Mostara. Cilj ovoga susreta bio je mladima pružiti nova znanja i vještine u radu s manjim skupinama i različitim dobnim uzrastom djece i mladih. Animatori su također imali priliku kroz samostalan i timski rad primijeniti usvojena znanja radeći na izradi sadržaja za mlade u svojim župama.

Prva večer započela je uvodnim predavanjem o ulozi animatora i o onome što su naučili kroz dosadašnje formacije. Potom je uslijedila prva radionica o dinamici grupe, što je ujedno bila i osnovna tema cijelog susreta.

Sljedećeg dana, mladi su zajedno sa instruktorima prolazili različite radionice tijekom kojih su otkrivali kakve sve uloge pojedinac može preuzeti u skupini zbog pritiska sredine te tako u potpunosti izgubiti svoj vlastiti identitet. U drugom dijelu dana, imali su zadatak osmisliti igru primjenjujući svo znanje koje su do tada usvojili. To je upravo bila i priprema „vesele večeri“ u kojoj su oni dobili ulogu voditelja, te snagom zajedništva i potičući jedni druge na rad pripremili program koji je razveselio sve njih, ali i animatore instruktore.

Nedjeljno jutro su započeli molitvom, a potom i svetom Misom koju je predvodio pater Mijo Nikić. Osvrčući se na Evanđelje, u svojoj propovijedi je istaknuo kako često pokušavamo svoju žeđ utažiti na krivim, prolaznim mjestima te istaknuo primjer Samaritanke  koju Isus prihvaća i daje da se napije žive vode od koje više nikada neće ožednjeti.

Ispunjeni radošću, mladi su ovu vikend – formaciju zaključili evaluacijom u kojoj su podijelili sve ono što osjećaju i misle o susretu te se željno iščekujući sljedeći susret vratili svojim kućama i u svoje župe.

Gabriela Šunjić