Otvorene prijave za Svjetski dan mladih u Lisabonu za Vrhbosansku nadbiskupiju

       

          Svjetski dan mladih je susret mladih iz cijeloga svijeta u zajedništvu s Papom. Ujedno, to je i hodočašće, slavlje mladosti, izraz sveopće Crkve i intezivan trenutak evangelizacije za svijet mladih.  Prvi susret održan je u Rimu 1986. godine, gdje se pokazao kao „laboratorij vjere“, mjesto rođenja zvanja za brak i posvećeni život te instrument za evangelizaciju i preobrazbu Crkve. Cilj SDM-a je pružiti svim sudionicima jedinstveno iskustvo Crkve, potičući osobni susret s Isusom. Tijekom tjedan dana, primaju se mladi iz cijeloga svijeta, uglavnom u javne (gimnazije, škole..) i župne objekte te obiteljske domove. Središnji događaj slavlja jest susret s Papom ali i svi drugi događaji koji uključuju križni put, bdijenja, svete mise te druženja, putovanja i susreti. „Dani u biskupijama“ je susret koji prethodi tjednu Svjetskoga dana mladih te uključuje integraciju mladih iz cijeloga svijeta u župne zajednice u različitim biskupijama domaćina.

            Ove godine Svjetski dan mladih organizira se u Lisabonu, a sam susret organiziran je u dva dijela. Prvi dio uključuje predprogram koji obuhvaća dolazak mladih tjedan dana prije glavnoga tjedna, a sastoji se od smještaja u pojedinim župama biskupija domaćina u Portugalu. A glavni dio programa jest 1. – 6. kolovoza, na kojemu će sudjelovati i mladi iz BiH. Geslo susreta glasi: „Tih dana usta Marija i pohiti“ (Lk 1:39) je biblijski citat koji je papa Franjo izabrao za geslo SDM-a koji se po prvi put održava u glavnom gradu Portugala, Lisabonu. Dok je logo SDM-a u Lisabonu 2023. nadahnut geslom „Tih dana usta Marija i pohiti“ ima križ kao glavni element. On je presječen stazom na kojoj se pojavljuje Duh Sveti. Poziv je mladima da ne miruju, već traži od njih da budu glavni akteri izgradnje pravednijeg i „bratskijeg“ svijeta, dok boje asociraju na portugalsku zastavu. Ali i službena himna inspirirana je geslom SDM-a koja govori o Marijinom „da“  o njezinoj žurbi da susretne svoju rođakinju Elizabetu.

            Ured za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine također organizira odlazak mladih iz BiH na Svjetski dan mladih u Lisabon.  Predložena dobna granica hodočasnika je od 18 – 30 godina. Prilikom prijave mladi bi trebali kontaktirati svoga župnika i upoznati ga sa svojom nakanom odlaska na SDM-a u Lisabon, potom će pisati službeni mail povjereniku za mlade Vrhbosanske nadbiskupije mladibkbih@gmail.com, gdje će trebati napisati određene osobne informacije kako bi povjerenici mogli unositi svaku osobu u centralni sustav u Lisabonu. Važno je napomenuti da je prilikom prijave potrebno uplatiti 1/3 iznosa, to jest 250 eura kako bi organizatori bili sigurni da osoba želi ići. U konačnu cijenu uključen je hodočasnički paket (smještaj, hrana, prijevoz) u Lisabonu, spavanja i doručci uz put do Lisabona i nazad, te prijevoz do Lisabona i nazad do Sarajeva.

               Prijave su otvorene do 15. travnja.

            Mladi iz Bosne i Hercegovine išli bi za sada jednim busom, ukoliko ne bude više prijavljenih, a datum polaska bio bi 28. srpnja iz Sarajeva. Mladi iz BiH idu u organizaciji s mladima iz Republike Hrvatske. Na putu do Lisabona planirana su dva noćenja zbog velike udaljenosti, tako bi se noćilo negdje u Italiji i u Lourdesu, kao i u povratku. Dolazak u Lisabon planiran je 1. kolovoza kada kreće i službeni dio programa. Povratak iz Lisabona planiran je 6. kolovoza i to prema Lourdesu gdje bi prenoćili prvu noć, kao i u uz Azurnu obalu gdje bi prenoćili drugu noć. Dan povratka u Sarajevo je 8. kolovoza.