Dekanatski susret krizmanika u Žepačkom dekanatu

 

U subotu, 18. ožujka u Župi sv. Antuna Padovanskoga u Žepču održan je susret krizmanika pod geslom Hodimo zajedno u organizaciji Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu.  Susret je organiziran za krizmanike Žepačkog dekanata a okupilo se oko sedamdeset mladih koji će ove godine primiti sakrament potvrde iz četiri župe Žepačkog dekanata: Žepča, Bistrice, Maglaja i Zenice.

Radni dio susreta održan je  u Katoličkom školskom centru Don Bosco u Žepču. Na samome početku susreta okupljene mlade pozdravila je Andrea Vujović, nakon čega je pozdravne riječi mladima uputio vlč. Ivan Matijević, jedan od voditelja duhovne obnove krizmanika, a zatim je uslijedilo predstavljanje svih edukatora i animatora koji su vodili radionice i program.

Nakon pozdravnih riječi uslijedilo je predstavljanje Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. sa svim događajima i projektima koje centra organizira kao i radionica koje su vodili vršnjački edukatori i animatori te podjela u male skupine. Prva radionica započela je igricom upoznavanja, nakon čega su sudionici razgovarali o tome što je njima osobno važno u životu. Posebno su se osvrnuli na vrline i poteškoće na koje svaka osoba nailazi u svome životu, te su na taj način krizmanici ispitali svoju savjest. S mladim krizmanicima razgovaralo se i tome kako sakramentom potvrde postaju punoljetni ali i odgovorni članovi Crkve.

Poseban dio susreta bilo je predstavljanje vlastitih vrlina i dobrih stvari u svome životu, tako je svaki sudionik iznio svoje loše stvari u prošlosti, kao i određene vrline i krjeposti koje gaji trenutno u svome životu, ali i poteškoće na koje nailazi, a koje sam ne može nadići. Na taj su način mladi jačali svoju osobnost i identitet prema drugima.

Nakon ručka i okrjepe uslijedili su kratki plesovi i vježbanje koje je mlade opustilo i pripremilo za ostatak dana. Druga radionica nosila je naziv Crkva i zajednica, u njoj su krizmanici upoznali važnost Žive crkve u našem životu. Svi smo mi živa crkva koju je potrebno izgrađivati svojim osobnim doprinosom, krizmanici primanjem dara Duha Svetoga potvrđuju tu živu građevinu kojoj je na čelu sam Krist.

Susret je završen sakramentom pomirenja, gdje su mladi imali priliku za ispovijed, i sv. misom koju je predslavio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik u Nadbiskupijskome centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. U prigodnoj propovijedi, vlč. Matijević se osvrnuo najprije na Evanđelje gdje je istaknuo važnost molitve i važnost pouzdanja u Isusa Krista, a zatim je krizmanicima objasnio značenje sakramenta potvrde kao vrlo značajnog sakramenat u rastu u vjeri i molitvi.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom zahvaljuje don Ivanu Širiću, ravnatelju KŠC-a u Žepču sa suradnicima gdje su edukatori održali radni dio susreta kao i dekanu vlč. Predragu Stojčeviću i župnicima koji su poslali krizmanike na otvorenosti i spremnosti za organiziranju susreta krizmanika, ali i mladima koji su vodili radionice za krizmanike: Andrea Vujović, Anđela Dizdar, Andrea Štok, Gabriela Šunjić i Nives Livančić.