Održana treća temeljna formacija animatora u Posavini

Piše: Iva Petrušić

U razdoblju od 17. do 19. ožujka održana je treća temeljna formacija animatora u Regionalnom uredu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Kornici. Tema treće temeljne formacije nosila je naziv Vještine i sposobnosti animatora za rad u grupi, a sudionici su kroz različite praktične radionice i vježbe učili o grupnoj dinamici i različitim ulogama unutar grupe.

Treća formacija okupila je 14 animatora iz župa: Domaljevac, Gornja Dubica, Odžak, Novo Selo – Balegovac, Donji Svilaj, Posavska Mahala, Orašja i Grebnice te iz župe Presvetog trojstva – Sarajevo. Susret je započeo u petak predavanjem “Želiš li biti animator?” koje je predvodila voditeljica škole animatora “Mladi za mlade” Iva Petrušić. Kroz prisjećanje na teme prve i druge formacije, sudionici su ponovili sve važne odrednice koje bi jedan animator trebao imati te iznijeli viđenje vlastitog rasta u animatorskom pozivu. Uslijedio je kratki uvod u temu susreta – Dinamika grupe te praktične vježbe čiji je cilj bio potaknuti kohezivnost grupe. Dan je završen večernjom molitvom kojom su sudionici zahvalili Bogu na svemu lijepom u tom danu.

Drugi dan susreta započeo je jutarnjom molitvom nakon koje je uslijedila interaktivna radionica grupnih uloga koju su, u malim grupama vodili animatori instruktori Josip Bodulica i Anđela Kljajić. Zatim je instruktorica Lana Todosijević kroz radionicu Dinamika grupe II, zadajući različite teme za raspravu, ukazala na važnost raznolikosti funkcija unutar grupe i na to koliko jedna osoba čini grupu posebnom i jedinstvenom. Također, sudionici su kroz radionicu Animatorski bonton ponovili pravila ponašanja animatora te kroz prikaz glagola uvidjeli uloge koje animator može imati.

Drugi dio dana bio je jednako dinamičan i interaktivan te su sudionici imali priliku pokazati na praktičnom primjeru sve ono što su naučili  do sada. Kroz radionicu Analiza igre naučili su pravila uspješne igre, a nakon toga su to praktično i pokazali.

Treća formacija je bila prva prilika za animatore da primjene sva naučena pravila kroz osmišljavanje igre za veselu večer. Vesela večer pod nazivom Skup indijanskih plemena predstavljala je vrhunac treće formacije kada su sudionici pokazali da su savladali sve što su im instruktori tijekom vikenda prenijeli.

Posljednji dan treće formacije započeo je svetim misnim slavljem kojeg je predvodio pastoralni suradnik Centra za mlade u Posavini vlč. Ivan Dragičević. Vlč. Ivan je svetim misnim slavljem u subotu, ali i završnim u nedjelju potaknuo animatore na put dobra te ih pozvao na život u miru koji je odlika dobrog kršćanina. Također je podsjetio animatore na istinski animatorski poziv, a to je davati dušu i svemu pristupati ponizno i sa srcem te ustrajati bez obzira na sve prepreke i poteškoće.

Nakon mise, uslijedila je evaluacija te odlazak kućama. Sudionici su iskazali zadovoljstvo sudjelovanjem u formaciji te radost zbog ponovnog susreta, koji će biti održan u Sarajevu, u razdoblju od 21. do 23. travnja.