U migrantskom centru Ušivak proslavljen iranski blagdan Nouruz

U utorak, 21. ožujka 2023. god., obilježena je iranska nova godina – Nouruz, u privremenom prihvatnom centru Ušivak. Proslavu je organizirao Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II u okviru aktivnosti Društvenog kutka, uz organizacijsku potporu i sudjelovanje predstavnika Fondacije BH inicijativa žena (BHWI) i World Vision-a, te financijsku potporu Caritasa Bosne i Hercegovine.

Proslava je organizirana na zamolbu korisnika kampa, tražitelja azila u Bosni i Hercegovini, a koji su izrazili želju za organiziranjem zajedničke proslave blagdana iranske nova godina, a sve s ciljem kako bi se pripadnici svih kultura prisutnih u Privremenom prihvatnom centru Ušivak, kao i svi djelatnici, upoznali s ovim tradicionalnim blagdanom i kulturnim nasljeđem.

Nouruz (perz. novi dan) iranski je tradicionalni blagdan nove godine kojega slave svi iranski narodi, ali i drugi narodi vezani uz iransku kulturu. Korisnici iz Irana i Afganistana, koji obilježavaju Nouruz, su zajedničkim snagama pripremali tradicionalna jela koja se tom prigodom jedu. Osim tradicionalne hrane, nazočni su bili u prigodi vidjeti i tradicionalno postavljeni stol koji se priprema na taj dan, a na kojemu se mora nalaziti „sedam s”, odnosno sedam predmeta koji počinju sa slovom s i od kojih svaki nosi određenu simboliku povezanu s prosperitetom, dobrim zdravljem i srećom u novoj godini. Proslava iranske nove godine predstavlja sponu koja povezuje mnoge narode stvarajući osjećaj jedinstva i solidarnosti, bez obzira na sve jezične, povijesne ili religijske razlike.

Društveni kutak u prihvatnom centru Ušivak je dio programa potpore migrantima u Bosni i Hercegovini i projekta „BRAT – Balkanska ruta: prihvat u tranzitu“ koji provodi Caritas u Bosni i Hercegovini s partnerima.

(caritas.ba)