Prvi vikend susret Ambasadori mira

U okviru međureligijskog projekta Koračajmo zajedno, realiziran je prvi vikend susret za srednjoškolce pod nazivom Ambasadori mira. Susret je održan u razdoblju od 24. do 26. 03. u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II, a okupilo se 30 mladih iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine.

Susret je započeo predstavljanjem programa susreta kao i projekta Koračajmo zajedno, a sve sudionike na početku je pozdravila Nadežda Mojsilović, projekt menadžer, koja je govorila o projektu. Uslijedilo je upoznavanje sudionika, te radionica pod nazivom Gradimo mostove, koje su moderirali vršnjački edukatori projekta. Radionica je imala za cilj da mlade prvenstveno potakne da razmišljaju o tome kako oni mogu biti uzrok pomirenja i suživota te da razmisle o koracima koje trebaju da urade u svom društvu ili zajednici počevši od svoje porodice. Zajednički su zaključili da trebamo svoje promjene počinjati u srcu jer ih je tu najlakše izgraditi, a najteže srušiti.

Drugi dan započeo je s radionicom pod nazivom Ja u ogledalu, koja je imala za cilj da mladi prepoznaju kako mogu pokrenuti promjenu u svom okruženju. Podijeljeni u grupe, sudionici su predstavili svoje radove svijeta kakvog oni žele za sebe i za druge.

Potom je uslijedila radionica o vjerskim običajima. Kroz predstavljanje različitih vjerskih običaja, naroda u Bosni i Hercegovini, sudionici su imali priliku razgovarati o različitim običajima i njihovim značenjima, te su saznali mnogo zanimljivosti o tradicijama i običajima koja potiču iz raznih krajeva naše države.

Poslijepodnevne sate, mladi su proveli u starom dijelu grada Sarajeva, gdje su posjetili različita mjesta od kulturnog i istorijskog značaja. Mladi su posjetili Gazi Husrev Begovu džamiju, gdje su slušali o historijskom značaju ovog vjerskog objekta, te su imali priliku vidjeti unutrašnjost i izgled džamije koja je remek-djelo arhitekture osmanlijskog vremena i datira iz 1531.godine.

Po povratku u prostorije Centra za mlade, uslijedila je večera, a potom podijeljeni u grupe sudionici su sudjelovali u radionici gdje su trebali pokazati timski rad i suradnju.

Posljednji dan vikend susreta, svi sudionici su posjetili Sabornu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice, koja je jedna od najvećih hramova na Balkanu, a potom Katedralu Srca Isusova, sjedište Vrhbosanske Nadbiskupije, te sudjelovali na liturgiji i misi kako bi se upoznali s različitim načinima molitve kod kršćana.

Zajedničkom evaluacijom završen je I vikend susret srednjoškolaca Ambasadori mira, a ovim putem zahvaljujemo se suradnji s nastavnicima i školama Katolički školski centar Sv. Josip iz Sarajeva, Srednja škola Stjepan Radić iz Usore, Prosvjetina škola srpskog jezika, istorije i kulture iz Mostara i JU Srednjoškolski centar Istočna Ilidža.

Projekt Koračajmo zajedno ove godine je dijelom financiran od strane Talijanske biskupske konferencije (Conferenza Episcopale Italiana) kroz program 8X1000 Chiesa cattolica.