Uspješno realizirana akcija – “Mladi protiv gladi”

 

Udruga katoličkih studenata – Emaus u suradnji sa Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih Ivan Pavao II., i ove godine – po deveti puta – organizirala je humanitarnu akciju „Mladi protiv gladi“, koja se održala 24. i 25. ožujka 2023. na području grada Sarajeva.

Za vrijeme trajanja akcije, članovi i prijatelji Udruge, te volonteri Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., animirali su građane Sarajeva da iskažu svoju blizinu i humanost kroz kupovinu i doniranje osnovnih životnih namirnica, koje su potom proslijeđivane pučkim kuhinjama: Merhameta, Kruha sv. Ante, SHU Dobrotvora, Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i društva Kola srpskih sestara.

U dvodnevnoj akciji sudjelovalo je više od 50 volontera koji su zahvaljujući kordinaciji Udruge katoličkih studenata Emaus i Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II bili na prodajnim mjestima Mercatora: Čengić Vila, Alipašino polje i Dobrinja, te na prodajnom mjestu Tropica u Istočnom Sarajevu. Ova vrijedna inicijativa mladih praćena je evanđeoskim pravilom: „što god činimo za one najmanje, Gospodinu činimo“ (usp. Mt 25,45). I upravo kroz ovo geslo i dobrovoljno volontiranje mladih usmjeravamo se slavlju svetkovine Uskrsa koja u osnovi znači obnavljanje života. Ova, ali i slične akcije potvrđuju kako činjenje dobrih djela ima svoju budućnost koja se temelji na mladim ljudima koje želimo utvrditi i u vjeri.

Kao zahvala za provedenu akciju, u nedjelju 26. ožujka 2023. volonteri su sudjelovali na misnom slavlju, te na zajedničkoj večeri i druženju u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih – Ivan Pavao II. Sa oduševljenjem i radošću su razgovarali o svemu što se dogodilo protekla dva dana. Posebno su istaknuli kako su zapazili spremnost drugih mladih sugrađana da pomognu pa čak i ako nisu u mogućnosti. Ali, snagom volje i suosjećanja prema onima koji su u potrebi, te gledajući volontere – svoje vršnjake, bili su potaknuti darivati bezuvjetno i ono posljednje što su imali.