Studijski posjet animatora instruktora Mostaru i Ljubuškom

Piše: Iva Petrušić

U razdoblju od 24. do 26. ožujka održan je studijski posjet Mostaru i Ljubuškom, ujedno i teambuilding, animatora instruktora programa Formacija animatoraMladi za mlade, koji djeluju pri Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu. Cilj putovanja je bio jačanje kohezivnosti grupe animatora instruktora i rješavanja izazova koje svaka nova generacija animatora nosi, kao i unaprjeđivanje programa za naredne aktivnosti Škole animatora. Osim toga, želja je bila i jačati njihovu kulturnu svijest tragom korijena pismenosti u Bosni i Hercegovini, kako bi bili promicatelji kulturnih vrijednosti među mlađim naraštajima.

Na samom početku, animatore instruktore pozdravile su voditeljice Škole animatora Ana Kulier i Iva Petrušić te su instruktore provele kroz program i sve ono što ih očekuje tijekom vikenda. Nakon dolaska i kratkog uvoda, animatori instruktori su se uputili u kratku šetnju Mostarom razgovarajući o svemu što ih očekuje tijekom vikenda.

Subota je započela jutarnjom molitvom, nakon čega je uslijedio obilazak grada Mostara. Animatori instruktori su najprije posjetili Franjevački samostan svetog Petra i Pavla gdje je ih je dočekao fra Ante Marić, član Hercegovačke franjevačke provincje Uznesenja BDM. Fra Ante je mlade poveo u zanimljiv i dinamičan obilazak samostana, samostanske crkve i kapele samostana gdje je kroz interaktivni razgovor potaknuo instruktore na razmišljanje o brojnim umjetninama unutar zidina samostana. Fra Ante je kroz obilazak mlade upoznao sa životom mnogih hercegovačkih franjevaca koji su ostavili dubok trag u povijesti Bosne i Hercegovine.

Nakon obilaska franjevačkog samostana, animatori instruktori su se uputili do katedrale Marije Majke Crkve gdje ih je u obilazak poveo don Branimir Bevanda koji je studentski kapelan i župni vikar  župe. Don Branimir je mladima pojasnio važnost katedrale te sami put izgradnje i obnove nakon ratnih razaranja. Proveo je instruktore kroz kriptu te brojne prostorije koje danas služe kao mjesto za okupljanje i druženja mladih. Također, don Branimir je animatore instruktore uveo u brojne aktivnosti mladih u njegovoj župi te predstavio sadržaj koji njihova župa nudi svim mladima u Mostaru, s naglaskom na studente i srednjoškolce, kroz Udrugu Mi vidimo. Uslijedila je šetnja do Starog mosta koji predstavlja jednu od najznačajnijih bosansko-hercegovačkih znamenitosti koja je pod zaštitom UNESCO-a.

U drugom dijelu dana animatori instruktori imali su radni dio kroz koji su razgovarali o izazovima na koje su nailazili u dosadašnjem radu, o svom iskustvu i duhovnosti te onome što bi trebalo popraviti i doraditi. Animatori instruktori razgovarali su i o nadolazećim aktivnostima kao i o poboljšanjima koja bi unaprijedila Školu animatora te doprinijela samom timu instruktora.

Nedjelja je započela odlaskom u Franjevački samostan svetog Ante Padovanskom na Humcu. Animatori instruktori su sudjelovali na svetom misnom slavlju na Humcu nakon čega je uslijedio obilazak samostana i muzeja. Obilazak je vodio župni vikar fra Andrija Majić te je mladima pokazao novu i staru crkvu, klaustar samostana te muzej. Prošli su kroz galeriju umjetnina pod nazivom Majka gdje su imali priliku vidjeti brojna slikarska i kiparska djela na temu majke.

U muzeju su mladi pored brojnih dragocjenih umjetnina imali priliku vidjeti i Humačku ploču koja je jedan od najvažnijih i ujedno najstariji spomenik pismenosti u Bosni i Hercegovini. Napisana je bosančicom i glagoljicom, a datira iz 10. stoljeća. Nakon obilaska franjevačkog samostana na Humcu, animatori instruktori uputili su se na vodopad Kravice, u mjestu Studenci nedaleko od Ljubuškog. Nakon uživanja u prirodi i ljepoti vodopada, animatori su se uputili nazad kućama bogati za još jedno lijepo animatorsko iskustvo.

Dvije animatorice su podijelile svoj doživljaj teambuildinga i posjeta Mostaru i Humcu.

Rekla bih da je sunčani Mostar bio savršena destinacija za našu radno-turističku posjetu. Raspored aktivnosti cijelog vikenda se savršeno uklopio, danju smo istražili kulturne znamenitosti stare jezgre grada, popodne smo upotpunili teambuildingom u kome smo raspravili dosadašnju i buduću aktivnost instruktora, a noć smo proveli na kuglanju. U nedjelju smo se zaputili na Humac, gdje smo se ugodno iznenadili brojnošću i raznolikošću sadržaja ove župe. Provedeni smo i kroz prekrasnu galeriju koja kao glavni motiv ima lik majke. Dan smo završili na Kravicama koje su nam upotpunile cijeli doživljaj ovog predivnog vikenda. – Sara Kelava

Trenutci provedeni u zajedništvu s animatorima instruktorima uvijek su dragocjeni i blagoslovljeni, jer zapravo mi smo jedna velika obitelj. Za vrijeme koje smo imali na raspolaganju osim radnog dijela imali smo priliku posjetiti i ponovno čuti o znamenitostima i vrijednostima franjevačkih samostana i katedrale te o duhovnosti koja je nepresušni izvor za animatora instruktora. Kroz team building zajedno smo imali priliku učiti i razmijeniti savjete jedni drugima kako bismo uvijek mogli rasti u svom animatorskom poslanju i naviještati Isusa Krista budućim animatorima. –  Ivana Vukoja

Studijski posjet animatora instruktora Mostaru i Ljubuškom podržan je od strane Ureda za Hrvate
izvan Republike Hrvatske, kroz projekt Tragom korijena pismenosti Hrvata u BiH.