Održana četvrta edukacija u sklopu projekta Iuvenes fructus

U subotu 25. ožujka održana je četvrta edukacija u sklopu projekta Iuvenes fructus. Tema pod nazivom Podizanje voćnjaka, govori o veoma konkretnim koracima pri formiranju zasada i polaznici su bili veoma zainteresirani za temu. Najviše je bilo govora o izboru vrsta voćaka, sorti unutar određenih vrsta i pravilnom odabiru vezano za određeno područje gdje se voćnjak planira podizati. Predavačica je naglasila da onaj tko kreće u takav posao, mora prvo razlučiti želi li se voćarstvom baviti amaterski ili profesionalno? Postoji li mogućnost plasmana proizvoda, hoće li proizvod otkupiti netko iz prerađivačke industrije, hoće li se proizvod prodavati na tržnici? Je li urađena analiza zemljišta- da li je tlo pogodno za uzgoj voća i kojeg voća? Zdrave, bezvirusne sadnice- jesu li dostupne i provjereno takve? Poznaje li ta osoba nekoga tko će mu/joj priskrbiti sve relevantne informacije o bavljenju voćarstvom? Da li osoba koja podiže voćnjak, ima neku stručnu osobu koja će pravilno razmjeriti teren predviđen za sadnju, razmake sadnje i slično? Veoma je bitno znati sve unaprijed navedeno, jer voćnjak je investicija i ostaje godinama na jednom prostoru.

U skladu s teorijskim dijelom predavanja u praktičnom dijelu edukacije polaznici su imali priliku okušati se u sadnji voćaka. Prije svega su upoznati s kvalitetnim sadnim materijalom i pripremom sadnice za sadnju. Sama priprema obuhvaća prikraćivanje korijena i potapanje sadnica u otopinu bakra zbog dezinfekcije. Nakon pripreme sadnica, polaznici su pristupili kopanju sadnih jama i samoj tehnici sadnje.

U nastavku edukacije polaznici su  izrađivali mirisne lovne mamke za potkornjaka, koje su zatim postavljali u voćnjacima. Osim mirisnih, postavljali su i vizualno lovne mamke tj crvene ljepljive ploče. I jedni i drugi postavljaju se u voćnjacima radi otkrivanja prisutnosti ali i smanjenja brojnosti štetnika koji naseljavanjem u voćnjake stvara voćarima veliki problem.