Vikend susret za mlade o posljedicama Covid-19 pandemije

U periodu od 31.03. do 02.04. skupina mladih okupila se u regionalnom Centru Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II u Kornici u Posavini. Njih 16 zajedno s koordinatorom Stefanom Kukrićem i troje predavača razgovarali su o posljedicama pandemije Covid – 19 bolesti i njenom utjecaju na mentalno zdravlje, život Crkve, obitelji i zdravstvenog sustava. Susret je započeo u petak 31.03. zajedničkom večerom i upoznavanjem sa projektom i sudionicima međusobno. Nakon upoznavanja, sudionici su imali priliku pogledati prvi dio dokumentarnog filma o koronavirusu i samoj pandemiji nakon čega je uslijedila rasprava te druženje i noćni mir.

Subota je bila rezervirana za stručna predavanja. Nakon odgledanog ostatka dokumentarnog filma, prvo predavanje imala je gđa. Svjetlana Kesedžić, profesor psihologije i pedagog u Srednjoj školi u Odžaku. Prvo predavanje naslovljeno je  Koronavirus u glavi. Profesorica je razgovarala sa sudionicima o posljedicama Covid-19 pandemije na mentalno zdravlje. Nakon diskusije uslijedio je ručak nakon kojega je predavanje održao vlč. Ivan Dragičević, župnik u Čardaku i pastoralni suradnik NCM-a. Tema drugog predavanja bila je Koronavirus u Crkvi. Vlč. Ivan iznio je svoje vlastito iskustvo življenja i rada u vremenu pandemije te sa sudionicima podijelio informacije o mjerama koje je donosila Crkva u vremenu pandemije. Treće predavanje bilo je rezervirano za zdravstvenu struku. Održala ga je pod nazivom Koronavirus u zdravstvu, glavna medicinska sestra u Domu zdravlja Odžak, gđa. Ana Majić. Sa suionicima je razgovarala o svom iskustvu rada u vremenu pandemije, te o cjepivima i cijepljenju, ali i o temama važnim također uz mentalno zdravlje. Sudionici su u subotu imali priliku prije zadnjeg predavanja razgovarati sa prof. Svjetlanom i vlč Ivanom. Predvečer je uslijedilo zadnje predavanje prof. Svjetlane na temu Koronavirus u obitelji. Sudionici su imali priliku slušati o brojnim problemima koje su zadesile obitelji u vremenu pandemije. Povećan broj nasilja, razvoda, upitna egzistencija, online nastava. Međutim, sudionici su zajedno sa profesoricom pronašli i podijelili međusobno neke pozitivne strane pandemije i određene primjere zajedništva obitelji u pandemijskom vremenu. Nakon zajedničke večere i kratke molitve, sudionici su imali zajedničko večernje druženje uz društvene igre, razgovore, glazbu i smijeh.

U nedjelju je održan evaluacijski susret na kojem su mladi iskazali svoje zadovoljstvo organiziranim susretom te onime što su čuli, ali i dali prijedloge za organizaciju daljnih aktivnosti u sklopu projekta Osiguravanje odgovora na Covid-19 u crkvama i vjerskim zajednicama u BiH. Susret je završen sv. Misom na Cvjetnicu u župnoj crkvi u Čardaku i zajedničkim ručkom.

Vikend susret za mlade iz Posavine u Kornici organiziran je u sklopu projekta Osiguravanje odgovora na Covid-19 u crkvama i vjerskim zajednicama u BiH  koji provode Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II i Međureligijsko vijeće u BiH zajedno s partnerima  Unicef-om BiH i World Vision-om BiH  a pod pokroviteljstvom Usaid-a BiH. Sam projekt je posvećen odgovoru na posljedice koje je za sobom ostavila pandemija Covid-19 bolesti. Projekt je do sada okupio veliki broj sudionika i održan je u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

#USAIDBIH    #UNICEFBIH  #WORLDVISIONBIH   #MRVBIH   #NCMIPII