Korištenje digitalnih alata u omladinskom radu – druga formacija youth workera

Foto: Muna Nazak Mešić

 

Pišu: Youth workeri

U razdoblju od 31. ožujka do 2. travnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. (NCM), održana je druga formacija youth workera, na temu Korištenje digitalnih alata u omladinskom radu. Da su mladi pokretači i u digitalnom svijetu, spremni na različite zadatke i izazove, pokazali su studenti i srednjoškolci iz različitih gradova Bosne i Hercegovine.

Program je započeo radionicom na temu Korištenje online alata u facilitaciji radionica o čemu je govorila djelatnica NCM-a Marija Puljić. Za razliku od uobičajenog načina izvedbe radionica, ova radionica realizirana je koristeći se online alatima, kao što su Miro, GatherTown, Mentimeter i Kahoot.

Foto: NCM

 

Koje su to osobine dobrog facilitatora/ice, kako kreirati zanimljiv sadržaj na društvenim mrežama te na koji način se razvijaju i usavršavaju vještine javnog nastupa, mladima je govorio Josip Milanović, pisac i influencer.

Foto: NCM

 

No što bi društvene mreže bile bez fotografija – za taj se dio pobrinula profesionalna fotografkinja Muna Nazak Mešić. Mladi su se kroz zanimljivu radionicu upoznali s osnovama fotografije, trikovima i praktičnim vještinama „hvatanja savršenog trenutka“. Sudionici su uz edukaciju, dobili priliku i održati fotografsku sesiju, na kojoj su kreirali mnoštvo kreativnih fotografija uz vodstvo i savjetovanje Mune.

Foto: NCM

 

Nedjeljno jutro započelo je medijskom radionicom, kada je NCM-ova djelatnica Marija Puljić upoznala sudionike sa strukturom novinskog članka te osnovnim pravilima pisanja, nakon čega su imali priliku praktično pokazati svoje vještine pripremajući članak o ovom vikend susretu. Kako je bila Cvjetnica – nedjelja Muke Kristove, uslijedio je blagoslov grančica i  svečano misno slavlje  u zajedništvu s drugim mladima koji su sudjelovali u aktivnostima u Centru za mlade.

Foto: Youth workeri uz mentorstvo Mune Nazak Mešić

 

Plan i program susreta su uspješno realizirani te su sudionici uspješno pokazali svoje već stečeno znanje, te osobni i profesionalni napredak nakon praktične primjene. Susret je iza sebe ostavio i konkretne materijale za društvene mreže Centra za mlade, poput Instagram reel-a i nekolicine umjetničkih fotografija koje opisuju njihovo cjelokupno iskustvo.

Foto: Youth workeri uz mentorstvo Mune Nazak Mešić

 

„Izuzetno mi je drago što sam sudjelovala na drugoj formaciji youth workera. Teme koje smo obrađivali definitivno će biti korisne za moj daljnji rad. Posebno bih izdvojila fotografsku radionicu, kao i praktični rad koji je vodila Muna Nazak Mešić. Kao mladoj osobi koja se bavi fotografijom, ovo iskustvo mi je bilo izuzetno značajno“, podijelila je s nama vršnjačka edukatorica Natalie Perić.

Foto: Youth workeri uz mentorstvo Mune Nazak Mešić

 

„Na ovoj formaciji youth workera naučila sam mnogo o medijskoj pismenosti i javnom nastupu. Uz interaktivne radionice s piscem Josipom Milanovićem saznala sam i što točno trebam ispraviti u svom nastupu, te kako je dobra priprema temelj svakog poznatog govornika. Uvidjela sam koliko je sposobnost lijepog izražavanja i javnog predstavljanja ključna za svakog omladinskog radnika. Posebno me iznenadila vježba pravljenja Instagram Reel videa u sklopu učenja o kreiranju sadržaja za društvene mreže. Sjajan dio ove edukacije bila je praktična radionica o osnovama fotografije s Munom Nazak Mešić, gdje sam uživala u procesu stvaranja umjetničke fotografije i gledanju okoline kroz druge oči – objektiv“, također je svoje iskustvo podijelila edukatorica Una Kovačević.

Foto: Youth workeri uz mentorstvo Mune Nazak Mešić

 

„Za vrijeme druge formacije youthworkera, razvila sam kompetencije fotografije i samog čina fotografiranja. Naučila sam kako povećati svoje samopouzdanje prilikom javnog nastupa te kako približiti temu drugima. Radujem se daljnjim edukacijama i usavršavanjima“ – dodala je na kraju Ana Jocović

Foto: Muna Nazak Mešić