Treća formacija ministranata

Piše: Rafaela Mirčić

U razdoblju od 14. do 16. travnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu održana je treća formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije. Formacijski susret okupio oko 25 ministranata iz nekoliko župa Vrhbosanske nadbiskupije: Fojnica, Novi Grad – Sarajevo, Novo Sarajevo, Stup, Jelah, Grebnica, Domaljevac i Novi Travnik.

Tema ove formacije bila je Prorok i svjedok.

Prvu večer mladi su imali priliku gledati poučni film koji govori o tome kako vjera i podrška u životu mnogo znače. Večer je završila prigodnom molitvom zahvale.

Drugi dan započeo je zajedničkom molitvom, a potom su uslijedile radionice koje su vodili animatori zajedno sa s. Marinom Jurišić. Kroz radionice ministranti su se upoznali s biblijskim prorocima i svjedocima: Ilija prorok, Mojsije, sv. Ivana Krstitelja i Blažena Djevica Marija. Kroz radionice su razmišljali o obmanama i osudama ovoga svijeta te su spoznali kako se protiv toga izboriti i ostati vjeran Kristu.

Zatim su uslijedile zabavne igre koje su pratile temu ovog susreta. Novost ovog formativnog susreta bio je kviz znanja – Tko želi biti ministrantski milijunaš?, u kojemu su mogli provjeriti svoje znanje o Crkvi, Bibliji i Isusu Kristu  Pokazali su zavidno znanje. Prvo mjesto osvojio je Toni Ćošković iz Domaljevca, a drugo Ružica Mijatović iz Grebnice.

Subotnje misno slavlje predvodio je vlč. Ivan Matijević u koncelebraciji vlč. Ljube Zadrića, a koje su ministranti uljepšali pjesmom. Poslijepodnevni dio programa obilježen je sportskim aktivnostima u dvorani. Večer je završila zahvalnom molitvom i pjesmom.

Nedjeljne jutro započelo je molitvom u kapelici nakon koje je uslijedila evaluacija na kojoj su ministranti iskazali veliko zadovoljstvo što su ovaj vikend proveli na formaciji. Središnje misno slavlje zadnjega dana predvodio je također vlč. Matijević koji je u svojoj propovijedi naglasio bit svjedočenja Uskrsloga Isusa. Te je dodao: „Dragi ministranti, svi smo mi pozvani na služenje Kristu. Krist je nama dao put, a mi se moramo truditi da ostanemo na tome putu.“

Treća formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije ujedno je i posljednja u ovoj školskoj godini, a ministranti željno očekuju ljetni kamp koji će se održati u Kornici.