Katolički skauti župe Presveto Trojstvo dali obećanja i prisegu

U nedjelju, 16. travnja 2023. godine, na svetkovinu Božjeg milosrđa, Katolički skauti  župe Presveto Trojstvo Novi Travnik dali su obećanja i prisegu. Za taj su se čin temeljito pripremali kroz prošlu godinu uz pomoć skautskih voditelja usvojivši razne skautske vještine kroz edukacijske sadržaje, ali i neformalni oblik učenja boraveći u prirodi, na raznim kampovima, hodočašćima i svojim volontiranjem u župi i zajednici u kojoj žive. Zbog tih, ali i svojih duhovnih vrlina, spremno su mogli pristupiti samom obredu i
postati katolički skaut – biti vidljiv znak Crkve, ali i Crkve mladih!

Svetu misu u 11.00 sati predvodio je vlč. Ljubo Zadrić, pastoralni suradnik u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao II”. U prigodnoj propovijedi, vlč. Ljubo ukazao je na vrijednost i ljepotu sakramenta krštenja kojeg smo toga dana imali pod svetom misom, to je sakrament kada u Crkvu pristupa novi član ili članica i ulazi u zajedništvo Crkve, to je početak sudioništva s Kristom. S druge strane, istaknuto je kako, naspram toga novog člana stoje malo stariji članovi Crkve koji već imaju sakrament krštenja, a neki i druge, no danas su došli dati obećanje i prisegu postati i katoličkim skautom, a to znači životom svjedočiti ljubav prema Bogu i Crkvi, ali i prema zajednici u kojoj žive, svome mjestu, gradu i domovini, katolički skaut želi biti slika pravih vrijednosti i spremno biti tu za svakoga čovjeka, osobito onoga u potrebi.

Pristupom novih članova ova skautska katolička obitelj broji tridesetak članova. Uz svečani čin i obred davanja skautskih obećanja nagrađeni su i najuspješniji skauti u pojedinim izazovima i kao najbolji na sudjelovanjima na kampovima za što su osvojili i skautske značke. Za skauta je to najljepši vid priznanja – još jedna značka na marami, još jedan uspjeh! Tako je dodijeljena značka Mariji Ljubas za najuspješnijeg vođu grupe na kampu „Prvić“ 2022., Tomi Ilinković i Nikolini Čorić za uspješno obavljen izazov dolaska na sve svete mise zornice 2022. godine. Anja Fišić je dobitnica zlatne značke za najboljeg vođu na prvom nadbiskupijskom kampu u Kornici, BiH i za najboljeg skauta na kampu u Republici Hrvatskoj na otoku Prviću 2022. godine. Zlatna značka je najveće priznanje katoličkom skautu a prigodne značke dodijeljene su i svim skautima koji su sudjelovali na kampovima, hodočašćima i volontiranjima.

Biti primjer ili „uputstvo“ kako je to rekao vlč. Ljubo, i sebi i drugima, to nije lako, i često i zaboravimo na to, često zaboravimo čitati uputstva! U nedjelju su katolički skauti, došavši dati obećanje i prisegu, postali jedan vid uputstava, ne samo tom malom, novom članu Crkve, već svima i to izričući glasno Jesam! – spreman sam! Poštovati Božje zakone i ljubiti svoju Katoličku Crkvu, ispunjavati zakone skauta i svaki dan učiniti jedno dobro djelo – skauti nose na svojoj skautskoj marami, na jednom kraju, mali čvorić kao napomenu na ovo obećanje te voljeti svoju Domovinu što su potvrdili spremnim sudjelovanjima u raznim ekološkim projektima i akcijama, odgovornim ponašanjem na kampovima ili boraveći u prirodi, ali i mjestu gdje žive.

Gabrijela Marin