Animator u susretu s Isusom – 4. formacija animatora

U okviru programa Mladi za mlade održana je četvrta temeljna formacija animatora, u razdoblju od 21. do 23. tavnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu. Na formativnom susretu sudjelovalo je 38 mladih iz različitih dijelova Vrhbosanske nadbiskupije: Čajdraš, Domaljevac, Gromiljak, Globarica, Sarajevo, Prozor, Novi Travnik, Kupres, Zenica, Žepče, Uzdol i Novi Šeher, Orašje i Odžak. 

Četvrta formacija animatora, ujedno i posljednja, okupila je mlade koji su u 2022./23. godini sudjelovali na tri temeljne formacije. Tema je bila Animator u susretu s Isusom, molitva i duhovnost te poziv na služenje kao najiskreniji oblik djelovanja mladih. Na samom početku četvrte formacije nazočne animatore pozdravile su Ana Kulier i Iva Petrušić, voditeljice programa Mladi za mlade.

Sve radionice koje su vodili animatori instruktori uključivale su duhovnu dimenziju animatora, poticale na molitvu, na razmišljanje kako animatori mogu biti slični Isusu i kako Mu služiti. U poslijepodnevnim satima animatori su imali priliku čuti o dijelovima sv. mise koju je vodio vlč. Ljubo Zadrić, pastoralni suradnik u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.. Nakon radionice o sv. misi, animatori su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju i imali priliku za sv. Ispovijed i sv. misu koju predvodio je vlč. Ivan Matijević, također pastoralni suradnik u NCM-u. Subotnja večer zaključena je poučnim filmom pod nazivom Ja sam Gabrijel i euharistijskim klanjanjem, koje je takokođer predvodio vlč. Ivan Matijević.

Posljednji dan formacije započeo je evaluacijom proteklog vikenda, odlaskom u sarajevsku katedralu na sv. misu, te kratkim obilaskom grada. Vlč. Ivan u svojoj propovijedi istaknuo je važnost puta u  Emaus gdje su se učenici susreli s uskrslim Kristom. Naglasio je kako bismo se i mi trebali pripremati za susret s uskrslim Kristom i pripremiti svoje srce. 

Animatori su ovaj vikend na poseban način imali priliku raditi na svojoj duhovnosti, što je uvelike doprinijelo njihovom osobnom ali i zajedničkom rastu u vjeri, te načinu na koji bi mogli svjedočiti prisutnost Isusa Krista u našim životima.

Ivana Vukoja i Ivona Šuman – animatorice instruktorice