Održana peta javna tribina „Mladi, zapošljavanje i socijalna isključenost: Perspektiva BiH“

U ponedjeljak, 24. travnja, održana je peta javna tribina pod nazivom “Mladi, zapošljavanje i socijalna isključenost: Perspektiva BiH” u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II u Sarajevu. Tribina je bila dio projekta Mladi i demokracija – Vision is Decision, koji ima za cilj promoviranje demokracije i aktivnog sudjelovanja mladih u društvu.

Gošća predavačica na tribini bila je prof. dr. Sanela Bašić, profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Prof. Bašić je tijekom svog izlaganja istaknula važnost zapošljavanja mladih u Bosni i Hercegovini te upozorila na problem socijalne isključenosti koja je često prisutna u tom procesu.

Tribina je okupila mlade ljude koji su aktivno sudjelovali u diskusiji i postavljali pitanja predavačici. Nezaposlenost mladih i socijalna isključenost su dugotrajni problemi u Bosni i Hercegovini. Visoka stopa nezaposlenosti utječe na socijalnu isključenost mladih, što se može manifestirati u obliku osjećaja manje vrijednosti, nedostatka samopouzdanja i nedostatka pristupa mogućnostima koje su ključne za njihov daljnji razvoj. Osim toga, obrazovanje igra ključnu ulogu u smanjenju stope nezaposlenosti mladih.

Kvalitetno obrazovanje i stručno usavršavanje mogu pomoći mladima da steknu vještine koje su tražene na tržištu rada. Isto tako potrebno je da se mladi obrazuju za smislen i produktivan život a ne samo tržište rada. Također, nedostatak radnog iskustva i pristupa mogućnostima koje su ključne za njihov daljnji razvoj može otežati njihov put prema uspješnoj karijeri. U ovom kontekstu, potrebna je cjelovita strategija koja bi se usredotočila na smanjenje stope nezaposlenosti mladih i promicanje socijalne uključenosti.

Ključni zaključak tribine bio je da bi Bosna i Hercegovina trebala uložiti više napora u smanjenje nezaposlenosti mladih i promicanje socijalne uključenosti kako bi mladi ljudi imali bolju budućnost.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II nastavlja s organizacijom javnih tribina i drugih aktivnosti kroz projekt Mladi i demokracija – Vision is Decision koje će potaknuti mlade ljude na aktivno sudjelovanje u društvu i razvoj demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini.