Održana edukacija za dobitnike poticaja u prvom ciklusu projekta Iuvenes fructus

U subotu 29. travnja održana je edukacija za dobitnike start-up poticaja u prvom ciklusu projekta Iuvenes fructus (2017.-2019.) Edukaciju je vodila gđa Mirela Zrnić, dipl. ing. poljoprivrede, a tema treninga bila je Izvoz i certificiranje za izvoz.  Tokom treninga, dane su informacije o mogućnostima za izvoz organski certificiranih proizvoda, koji su preduslovi i neophodni koraci u razvoju izvoznog proizvoda, ali i koji su izazovi i obaveze pred proizvođačima u ovom procesu.

Naglasak treninga bio je na razvoju proizvoda, diverzifikaciji ponude, kao i mogućnostima za plasman na inostranim tržištima, promociji, ali i obavezama i odgovornostima proizvođača prilikom plasmana, pogotovo kada već razviju organske certificirane proizvode, koje mogu da ponude na širem tržištu. Predavačica se osvrnula na sam sektor organske proizvodnje, podatke o tržištima organskih proizvoda i koliko su kupci-potrošači sve svjesniji važnosti načina proizvodnje i kvaliteta hrane, koju kupuju i konzumiraju. Navedeno utiče da su organski certificirani proizvodi, postepeno sve prisutniji na tržištima i kupci se lakše i brže odlučuju za kupovinu, ali i traže dodatne informacije o kvalitetu, porijeklu, specifičnostima. Organski proizvodi nude takav dodatni kvalitet i postaju važan tržišni segment. Također, kroz trening su pojašnjene pretpostavke koje su neophodne u kreiranju prepoznatljivih proizvoda za šire tržište, kao i koliko je proces izgradnje i kreiranja brenda dugoročan, te da zahtjeva stalnu posvećenost proizvođača.

Predavačica je u okviru treninga prezentirala iskustva i dobre prakse u razvoju projekata izvoza certificiranih ekoloških/organskih proizvoda, kao i mogućnosti za certificiranje radi izvoza na različita tržišta. Proizvođači su dobili uvid u organizaciju primarne organske proizvodnje, prerade organskih proizvoda, načina plasmana i uspostave dugoročno održivih projekata. Poljoprivredni proizvođači, koji su u okviru projekta Iuvenes fructus uključeni u treninge o eko certificiranju, već uspješno razvijaju vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, neki od njih uspostavljaju i preradu proizvoda, kao i moguće nove proizvode, a opredjeljeni su i da djeluju inovativno u razvoju svojih projekata.

Trening je imao za cilj ukazati na mogućnosti plasmana organskih certificiranih poljoprivredno prehrambenih proizvoda na regionalnim i širim tržištima, a posebno informirati proizvođače – sudionike projekta o svim fazama procesa, izazovima i mogućnostima razvoja.

 

Ovim putem se zahvaljujemo gđi Mireli na susretljivosti i otvorenosti za ponovnu suradnju.