Realiziran drugi vikend susret „Ambasadori mira“

U razdoblju od 5. do 7. svibnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. realiziran je drugi vikend susret pod nazivom Ambasadori mira.

Trideset mladih osoba ovog vikenda okupilo se u prostorijama Centra kako bi razgovarali, o miru, mladima, te kako mogu doprinijeti promjenama i boljem sutra.

Na samom početku programa, sve prisutne je pozdravila Nadežda Mojsilović, koordinator susreta, koja je predstavila rad Centra, te međureligijski projekt Koračajmo zajedno. Nakon upoznavanja sudionika, uslijedila je uvodna radionica Gradimo mostove, gdje su mladi imali priliku razgovarati o miru, što znači mir za njih. Potom su podijeljeni u grupe, dobili zadatak da razmišljaju o tome kako oni mogu biti uzrok pomirenja i suživota te što je potrebno uraditi u svom društvu ili zajednici kako bi gradili bolje društvo.

Drugi dan susreta započeo je radionicom na temu Stereotipi i predrasude, gdje su sudionici kroz različite vježbe razgovarali o navedenoj temi. U nastavku programu o Judaizmu i o jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, govorio je Vladimir Andrle, predsjednik Jevrejskog kulturnog, prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“. Tijekom predavanja mladima je g. Andrle govorio o običajima, tradiciji i historiji Jevreja u BiH, a također mladi su imali priliku slušati o Judaizmu.

Poslijepodnevne sate sudionici su proveli starom dijelu grada Sarajeva.  U okviru posjete gradu posjetili su Carevu džamiju, te su mladi imali priliku prošetati Baščaršijom i uživati u sunčanom danu.Sudionici su po odlasku u grad dobili zadatak da se slikaju pored nekoliko sarajevskih znamenitosti te tako bolje upoznaju sam grad. Potom je grupa s najkreativnijim fotografijama bila nagrađena.

Po povratku u Centar za mlade, održana je misa koju je predvodio fra Antonio Baketarić. Nakon mise, mladi su imali priliku razgovarati s Fra Antoniom, a on je ovom prilikom predstavio franjevačku provinciju Bosna Srebrena i njeno djelovanje na području međureligijskog dijaloga.

Nakon večere održana je radionica Dijalog čiji je cilj bio komunikacija, te kako pravilnim komuniciranjem, dogovorom i suradnjom  možemo ostvariti željeni cilj, kompromis i zadovoljstvo svih strana.

Nakon radionice sudionici su iskoristili vrijeme za druženje i društvene igre.

Posljednji dan mladi su imali priliku prisustvovati na liturgiji u Sabornoj crkvi i misi u katedrali Srce Isusovo. Po povratku u Centar uslijedilo je druženje s bratom Richardom iz Taize zajednice, iz Francuske, koji je trenutno u posjeti Centru za mlade.

Vikend susret Ambasadori mira, završen je s mnogo stečenog novog znanja, novih prijateljstava. Ovom prilikom se zahvaljujemo svima na sudjelovanju, a posebno na suradnji Katoličkom školskom centru Petar Barbarić iz Travnika, Katoličkom školskom centru Sv. Josip iz Sarajeva, i JU Srednjoškolskom centru Istočna Ilidža.

NCM Ivan Pavao II. se zahvaljuje vršnjačkim edukatorima Hamzi Jeliću, Željku Maksimoviću, Mejrem Mujčin, Dori Jonjić, Ejubu Ensaru Selimoviću, i stručnoj suradnici Amini Čolaković  koji su nesebično dijelili svoje znanje i iskustvo na polju međureligijskog dijaloga.