Realiziran studijski posjet u Mostar i Stolac

U razdoblju od 12. do 13. svibnja, u okviru međureligijskog projekta Koračajmo zajedno realizirano je studijsko putovanje za mlade iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine.

U organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II, a u suradnji s Osnovnom školom Bila iz Viteza i Katoličkim školskim centrom Sv. Josip iz Sarajeva, okupilo se 30 mladih koji su imali priliku otkrivati kulturna i prirodna Hercegovine.

Putovanje je započelo posjetom gradu Mostaru, te su mladi posjetili značajna mjesta, kulturne i historijske spomenike zaštićene od organizacije UNESCO.

U Sabornoj crkvi Svete Trojice, jednom od nacionalnih spomenika, posjetitelje je pozdravio vjeroučitelj Njegoš Veljančić, koji je mlade upoznao s historijom  gradnje Saborne crkve, koja je još uvijek u izgradnji. Potom je posjeta nastavljena u Staroj crkvi, u kojoj se okuplja pravoslavni narod Mostara, na liturgijama.

Mladi su posjetu Mostaru, nastavili šetnjom ka Starom mostu, gdje su uživali u predivnom pogledu koji se pruža s mosta na rijeku Neretvu. Još jedan dragulj bosansko-hercegovačkog naslijeđa, predstavlja simbol spajanja različitih kultura.

U poslijepodnevnim satima, mladi su imali priliku posjetiti Franjevački samostan Sv.Petra i Pavla. Fra Ante Marić je ovom prigodom pozdravio mlade, te ih upoznao s bogatom historijom Franjevaca na ovom području a i šire. Sudionici putovanja su posjetili knjižnicu samostana, koja čuva mnoge značajne knjige i časopise još od osnivanja samostana 1897. godine, te je otvorena za sve građane.

Drugi dan posjete u subotu 13, svibnja, nastavljen je u Stocu. Mladi su se u jutarnjim satima uputili ka Radimlji kod Stoca, gdje su posjetili jednu od najljepših nekropola stećaka.

Posjeta je nastavljena u grad Stolac, a mladi su šetajući starim dijelom grada stigli i do kuće jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika Mehmedalija Mak Dizdar koji je posvetio nekropoli stećaka svoje stihove. Careva džamija je bio sljedeći značajni objekat kulturnog naslijeđa, gdje je mlade pozdravio Mahir ef. Ramić. Ef. Ramić je sudionicima putovanja govorio o džamiji te njenim značajnim obilježjima, a osim toga predstavio je osnove učenja Islama.

U gradu Stolac završeno je studijsko putovanje, koje je na sve sudionike ostavilo veliki utisak, te su zajedno s voditeljima pri povratku razgovarali o svemu što su vidjeli i doživjeli.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. se zahvaljuje školama i profesorima Osnovne škole Bila i KŠC Sv. Josip na uspješnoj suradnji pri realizaciji putovanja.