„Pjevajte pjesmu zanosnu!“ Održan VII. festival duhovne glazbe MarijaFest BiH

Pod geslom „Pjevajte pjesmu zanosnu!“, u Sarajevu je 13. svibnja održan sedmi po redu MarijaFest BiH 2023. godine, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., u suradnji s Radio Marijom BiH, koji je okupio više od 150 izvođača iz cijele Bosne i Hercegovine. Pjevači i svirači, okupljeni u 10 glazbenih skupina, i ove su se godine natjecali u dvije kategorije – dječji zborovi i zborovi mladih.

Festival je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Ljubo Zadrić, profesor na KBF-u u Sarajevu i pastoralni suradnik u NCM-u. „Promatrajući način kako novi život dolazi na svijet, prepoznajemo vrijednost ljudskog glasa. Prije nego li prohoda ili sruši rukama neku stvar sa stola, dijete zaplače, pusti glas u svijet. A u tome novom okruženju, u svijetu različitih zvukova, jedan glas je presudan, to je majčin glas koji je izvor sigurnosti. Danas smo ovdje na festivalu duhovne glazbe nazvanom MarijaFest jer svoj glas želimo ponovno usmjeriti Majci. To je osnovni znak našeg raspoznavanja i ukras našeg života – glas. A kada je festival u pitanju, onda sve drugo prestaje jer glasom želimo izreći ljubav i zahvalnost i tako glas postaje najjače oruđe koje ukrašava svijet. Dragi mladi, budite dobar glas u svijetu.“ – poručio je mladim glazbenicima vlč. Ljubo u svojoj propovijedi. Potom se mladima obratio Stefan Kukrić, koordinator festivala, zahvalivši svima na sudjelovanju.

Tradicionalno, nakon misnog slavlja i ručka, uslijedile su radionice NCM-ovih animatora, kao i glazbena radionica, koju su i ove godine vodili Marija i Davor Stipić. Kroz različite igre, vježbe i zadatke, mladi su radili na vokalnoj tehnici, pravilnom disanju i alatima koji im mogu pomoći pri koncentraciji i pjevanju. 

Festival je otvoren himnom Marija Festa BiH – Marijo Majko te započeo nastupom zborova uz voditeljsku pratnju NCM-ovih vršnjačkih edukatorica Andree Vujović i Mije Rabljenović. Ovogodišnje natjecatelje saslušalo je tročlano povjerenstvo u sastavu: Gabrijela Šunjić, vršnjačka edukatorica i animatorica u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., Maja Milinković, bosanskohercegovačka glazbenica i vlč. Ivan Rako, profesor crkvene glazbe na KBF-u u Sarajevu.

Zborovi su nastupili u dvije kategorije – dječji zbor i zbor mladih, a ove godine predstavili su se sljedeći zborovi: zbor glazbene škole “Ivan fra Frano Jukić” iz Usore, Zrakice Milosrdnog Isusa iz Novog Travnika, tamburaška sekcija Udruge “Moja prva nota” iz Vareša, dječji zbor “Ljiljani sv. Ante” iz Žepča, te zborovi mladih: zbor župe Sv. Obitelji iz Kupresa, župni zbor mladih župe Presvetog Srca Isusova iz Brčkog, mladi župe Presvetog Srca Isusova iz Prozora, zbor župe Uznesenja BDM – “Mali Rim” sa Stupa, glazbena sekcija Udruge “Moja prva nota” iz Vareša te zbor mladih “Spes” iz Žepča.

Glasovanjem stručnog povjerenstva, te uz glasove svih dječjih i zborova mladih koji su se ove godine natjecali, odlučeno je da prvo mjesto u kategoriji dječji zbor pripadne dječjem zboru Zrakice Milosrdnog Isusa iz Novog Travnika, dok je prvo mjesto u kategoriji zbor mladih pripalo zboru mladih župe Presvetog Srca Isusova iz Prozora.

Audio zapis cijelog festivala moći će se poslušati u programu Radio Marije BiH te video i audio zapis na istoimenom službenom youtube kanalu radija.

Andrea Vujović