Vision is Decision – Mladi i demokracija: Održan posljednji susret za srednjoškolce u ovoj školskoj godini

U razdoblju od 12. do 14. svibnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., održana je treća, ujedno i posljednja vikend edukacija za srednjoškolce, u okviru projekta Mladi i demokracija – Vision is decision, koja je okupila trideset učenika iz Katoličkih školskih centara Sv. Josip u Sarajevu, Petar Barbarić u Travniku, Sveti Pavao u Zenici, te učenike devetih razreda Osnovne škole “Nova Bila i mlade iz MSŠ “Stjepan Radić” iz Usore.

Tijekom cijele školske godine mladi su imali priliku sudjelovati na ciklusu edukativnih susreta i petodnevnoj Demokratskoj akademiji kroz koju su stekli temeljna znanja o funkcioniranju sustava odlučivanja i izbornom sustavu u Bosni i Hercegovini te načinima uključivanja mladih u procese od značaja, ne samo za mlade, nego i za društvo u cjelini. Osim toga, sudionici su se bavili položajem mladih u medijima i utjecaju medija na definiranje stavova o ključnim ekonomskim i političkim procesima u našoj zemlji. Mladi su se tijekom vikenda educirali uz vodstvo voditeljice projekta Žakline Brnadić te vanjskog suradnika Alena Gudala i edukatora/ica Centra za mlade “Ivan Pavao II”.

Posljednji susret bio je posvećen definiranju promišljanju mladih o elementima koji su potrebni da bi škola i učenici bili sretni. Nakon toga mladi su nastavili edukaciju na radionici koja je bila posvećena izborima i pravilima glasanja u Bosni i Hercegovini.

Subotu su mladi proveli u opuštenoj atmosferi i druženju uz kuglanje nakon čega su nastavili druženje na MarijaFestu koji se također održavao ovaj vikend. Edukacijski segment upotpunjen je radionicom „Navigacija kroz svijet informacija: kako pronaći i provjeriti podatke i informacije online“ koju je vodio bachelor antropologije Teo Zorić. U nedjelju, mladi su sudjelovali na misnom slavlju kojeg je predvodio vlč. Šimo Maršić.

Na kraju programa mladi su i simbolično zatvorili projekt sadnjom drveta u Aleji demokracije, u dvorištu Centra za mlade. Naime, sadnja drveta do sada je svakoj generaciji koja je uspješno završila sudjelovanje na projektu ostajala kao dugotrajni podsjetnik na potrebu rasta i rada na sebi i uključenje mladih u procese koji definiraju smjer u kojem društvo ide.

Zahvaljujemo mladima na aktivnom radu te njihovim ravnateljima, profesorima i pedagozima za podršku tijekom protekle školske godine te se nadamo da će ovaj projekt ostati motiv učenicima za aktivniji rad gdje će se glas i potrebe mladih čuti.

Alen Gudalo